Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mingel och möten inför helgen blandat med tips från nöjes-, kultur-, krog-,mat- och sportfronten.

Maud Onnermarks lutfisksufflé.

Till 8 pers:

1 kilo okokt lutfisk (ca 5 dl kokt avrunnen fisk)

2 msk smör

2 smk vetemjöl

2 dl standardmjölk

3 ägg

1 tsk salt

1 krm nymald vitpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka lutfisken (se recept). Smörj och mjöla cocotteformar (ca 1½ dl).

2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Späd med mjölken och låt sjuda på svag värme under omrörning ca 5 min till såskonsisten.

3. Separera äggen och se till att det inte kommer äggula i vitorna. Vispa ner gulorna i såsen.

4. Tillsätt den kokta och avrunna fisken i bitar. Smaka av med salt och peppar.

5. Vispa vitorna till fast skum och vänd ner dom försiktigt i fisksmeten.

6. Fördela smeten i formarna och dra med tummen runt kanten så att sufflén kan resa sig.

5. Grädda på första falsen ca 15 min. Servera genast med skirat smör.

Så här kokar du 1 kilo lutfisk i mikrovågsugn:

Beräkna 1 kilo lutfisk till 3 personer. Blötlägg fisken i kallt vatten under natten eller några timmar. Byt vatten några gånger under tiden. Längre blötläggning ger fastare fisk. I mikorvågsugn är det lätt att koka lutfisken och resultatet blir mycket bra. Det bästa är att skära fiken i skivor före kokningen. Dela fisken i sex bitar. Salta dom runt om, beräkna 2 tsk salt till 1 kilo lutfisk. Lägg bitarna i en mikrosäker form och täck den med plastfolie. Tillaga på full efekt ca 12 min. låt stå en stund för värmeutjämning. Lägg upp bitarna på serveringsfat och häll bort vattnet. Tänk på att när du tillagar i mikrovågsugn ska du inte tillaga mer än 1 kilo åt gången. I mikrovågsugnen är det mängden som avgör tiden.

Så här kokar du i vanlig ugn:

Skär fisken i bitar och salta dom. Lägg dom i en ungslångpanna. Täck med aluminiumfolie och ugnskoka i 225 grader ca 40 min. Fisken ska vara vit och mjäll. Häll av vattnet som bildas.

Tillbehör till lutfisken´:

Förutom senap, olika pepparsorter är det gott med sås och bacon till lutfisken.

Bechamaelsås:

Till 6 pers:

2 msk smör

3 msk vetemjöl

6 dl mjölk

ev 1 msk dijonsenap + 2 msk grov söt senap

salt

nymald peppar

2 paket bacon

Gör så här:

1. Smält smöret och tillsätt mjölet. Rör om. Tillsätt mjölken och sjud på svag värme ca 5 min under omrörning till en sås. Smaksätt med senap, salt och peppar.

2. Skär baconet i bitar och stek det knaprigt i panna utan fett. Låt det rinna av på hushållspapper.

Gröna ärter:

Gröna ärter smakar bra till lutfisk. Har du brottom ta vanliga djupfrysta annars är det extra gott med torkade.

Till 8 pers:

500 g torkade gröna ärter

8-10 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

1 hackad gul lök

1 lagerblad

1 tsk timjan

salt

peppar

Gör så här:

1. Blötlägg ärterna över natten i kallt vatten.

2. Spola av och rensa bort dåliga ärter.

3. Koka upp 8 dl vatten, buljongtärning, lök, lagerblad och timjan. Koka ärterna riktigt mjukaca 1½ timme. Späd med mer vatten om det verkar torrt. Ta bort ärtskal. Smaka av med salt och peppar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".