6/11: Havets frukter i skaldjurssås

Fisksoppa är ljuvligt, om den görs på en god, hemkokt buljong. Inget koncentrat från flaska, ingen burk! Men det här är ännu godare!

Använd skalen från räkor och/eller kräftor, hummer, havskräftor. Ta bort tarmar, gallsäckar och magar. Fräs skalen i tjockbottnad gryta med smör eller olja, eller rosta dem i ugnen. Tillsätt finhackad morot, lök och gärna rotselleri. Låt hacket fräsa med ett tag.

Häll på vatten så att det täcker. Koka i en halvtimme. Sila av skalen och låt buljongen fortsätta koka tills det återstår c:a två matskedar. Passa så att det inte kokar torrt och bränns, det har hänt mig...

Häll nu på en burk crème fraîche och 2 dl matlagningsgrädde. Tillsätt en liten skvätt vitt vin, 1 msk tomatpuré och en halv fiskbuljongtärning. Låt koka ihop till såsig konsistens. Krydda med aningen cayennepeppar och prova om det behövs mer salt.

Du har nu en underbar skaldjurssås, som kan ätas som soppa, eller som här användas till en fisk- och skaldjursfrikassé. Ta några bitar lax och vitfisk (gös, torsk, marulk eller motsvarande) per person. Ta dessutom lite valfria skaldjur: några tigerräkor kanske, en näve räkor, några musslor, varsin halstrad pilgrimsmussla, lite krabba osv. Värm fisk och skaldjur snabbt och försiktigt under lock i någon matsked vatten och en klick smör. Portionera ut i djupa skålar eller tallrikar och häll skaldjurssåsen över. Garnera med dillkvistar, bladpersilja eller ett par sparrisknoppar eller en julienne på morötter och purjolök: det vill säga nålfint strimlade grönsaker, som du kokar en halv minut i saltat vatten.

En liten osttoast är gott till. Dryck: kallt lageröl, vitt vin eller vatten.

God helg!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".