Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mingel och möten inför helgen blandat med tips från nöjes-, kultur-, krog-,mat- och sportfronten.

13/11: Exotisk lammgryta

Häromdan såg jag en förpackning med jättefint lamm i affären. Minns inte om det var bog eller bringa, en enkel och billig styckningsdetalj var det i alla fall.

Gick hem och la bitarna i en kastrull tillsammans med några gula lökar i klyftor, ett par morötter i centimeterbitar, en näve minitomater och många vitlöksklyftor. Slog över en flaska kraftigt öl (ta porter, veteöl, ale eller en stark lager) och lite vatten, la ner en köttbuljongtärning och lät koka i nästan två timmar.

Hade också köpt en woksås med thailändsk smak. Du kan också ta en indisk. Tilllsatte den på slutet. Krossade en rejäl näve jordnötter fint i mortel och tillsatte det. Pressade ner ytterligare några vitlöksklyftor och hällde i en burk crème fraîche - 34% - och lät koka några minuter till. (Blir det för lite vätska, så tillsätt en aning mer öl eller vatten, men spadet ska vara koncentrerat och ha intensiv smak).

Resultatet blev en sanslöst mustig och god gryta - som man kan krydda upp ytterligare med lite curry, vitlökspulver, en skvätt soja; ja, nästan vad man vill. Kanske lite rivet citronskal? En matsked tomatpuré?

Grejen är att man smakar och provar sig fram. Och när man är nöjd serverar man grytan med ris, pasta eller kokt potatis. Och i det här fallet är en flaska gott rödvin den perfekta drycken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".