29/1: Råbiff

Vi är många som älskar råbiff. Även om jag också är medveten om att vissa inte äter sånt, av olika skäl.

En kompis till mig, en känd tv-kommentator, skulle en gång i yngre dagar försöka förföra en kvinna med "schweizisk råbiff". Han hade hört ett vagt rykte om att det skulle vara något alldeles speciellt. Det skulle bland annat vara konjak i. Men han var väl inte den mest förfarne i köket, så han hällde i en kvarts flaska konjak.

Jag misstänker att den råbiffen fick intas med sugrör. Och att det gick sisådär med förförelsen...

Det finns många varianter av råbiff. Fransmännen blandar sin med olivolja till exempel och äter den gärna med pommes frites. Danskarna är noga med senapssåsig pickles till sin.

Själv föredrar jag den exakt så här:

ett hekto finmalt innanlår per person
finhackad rödlök
kapris
tärningar av inlagd rödbeta
gärna två äggulor per person
kanske ett par droppar konjak
lite fransk senap bredvid
mycket salt och ännu mer peppar

Man kan blanda den färdig före serveringen (och då kanske också prova det franska olivoljeinslaget) eller - bättre! - lägga upp allt i fina grupper på tallriken.

Sedan tycker jag bäst om en hårdmacka med smör till. Eller ett gott vitt bröd. Samt förstås öl eller vatten och kanske en liten klar.

Bra till vickning. Bra som förrätt. Bra som cocktailtilltugg. Och lika bra som varmrätt.

I det senare fallet kan man halstra den - för dem som inte gillar rått kött - och gärna då servera med persiljesmör och stekt potatis eller varför inte pommes frites. Mmmmm...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".