12/2: Choucroute

Åååh vad jag blir hungrig när jag tänker på en riktig choucroute nu i vinterkylan!

Ordet betyder surkål. Men som maträtt är choucroute mer än så: en varm, kryddig anrättning med just surkål samt antingen kokt, rimmat och gärna rökt sidfläsk, välkokt fläsklägg och en eller flera goda korvar, gärna frankfurter tillsammans med någon kryddig korv.

Man måste ha god senap till, kanske två sorter, en söt och en vinägerstark. Till exempel skånsk och dijonsenap. Dessutom ett par kokta potatisar, med eller utan skal. Jag har också för mig att jag ätit choucroute med rotmos, vilket var ljuvligt.

Mitt förslag: Köp en burk surkål. Lägg i kastrull och krydda med kumminfrön. Värm.

Fräs lök och några äppelklyftor i smör. Lägg i en bit rimmat sidfläsk, en bit kassler och några goda korvar (en bit fläskkorv, en bit frankfurter och lite kryddig korv, till exempel bratwurst eller chorizo). Häll på vatten och lite vitt vin och tillsätt en köttbuljongtärning. Låt puttra i fem minuter.

Servera med surkålen, ett par kokta potatisar och senap.

Det mesta passar att dricka till: en Riesling, ett kraftigt öl, ett glas rödvin eller varför inte kall mjölk?!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".