19/2: Ärtsoppa

Ärtsoppan kan vara grön!

En av de få försonande sakerna med vintern är torsdagarnas ärtsoppa! Tycker i alla fall jag.

Torsdagar, förresten... en god ärtsoppa kan man såklart äta när som helst. Och godast blir den om man kokar den själv, även om det finns utmärkt soppa på burk, särskilt om den innehåller extra mycket fläsk.

Kokar man själv kommer man förstås lite billigare undan. Köp ekologiska ärter och koka dem som det står på paketet. Det går fint utan blötläggning, men koktiden blir längre. För mig blir den alltid längre än vad paketet säger. Men det är ju bara att provsmaka och bestämma hur mjuka man vill ha ärterna.

Mycket fläskkött tycker nog alla om. Jag brukar använda fläsklägg, en stor eller två mindre till ett paket ärter. Kokar först fläskläggen separat med lök, morot, kanske en bit rotselleri och några persiljekvistar samt vitpepparkorn (den är ju oftast rimmad, det vill säga färdigsaltad och brukar inte behöva extra salt).

Sedan ställer jag den kallt, så att allt fett får flyta upp till ytan och stelna. Därefter är det bara att lyfta bort fettkakan och vips har man en mager fläsklägg, som man kan skära i bitar. Spara spadet och gör en fin och jättenyttig, klar soppa på det med vintergrönsaker som potatis, lök, morot, brysselkål, selleri och annat gott. Vill man inte ha den helt vegetarisk, kan man tillsätta lite skinka eller varför inte bitar av fläskläggen, om allt inte går åt till ärtsoppan.

Ärtsoppan, ja... den kan man parallellkoka i en annan - stor! - gryta. När den är färdig och avsmakad (gärna spetsad med mycket färsk eller torkad mejram) lägger man ner fläskläggsbitarna och kokar en stund till. Ta gärna också med löken och morötterna från fläskkoket.

Äts naturligtvis med ostmacka!

Varm punsch kan förstås serveras bredvid vid högtidliga tillfällen. Det tyckte jag först var lite larvigt, men det är faktiskt väldigt gott.

Skulle man tröttna på de gula ärterna - hur man nu kan göra det? - finns det ju andra ärtsoppor. Den allra finaste heter Crème Ninon och görs på frysta, gröna ärter. Närmare bestämt så här (för 4 personer):

Svetta ett par hackade schalottenlökar i smör utan att de får färg. Häll över en dryg halvliter kalvbuljong (från tärning eller flaska, om du inte kokar egen). Koka ett par minuter och tillsätt sedan ärterna. Koka några minuter till. Mixa soppan och sila den. Tillsätt salt, peppar och gärna en liten skvätt torr sherry eller vermouth. Värm upp igen och häll över i soppskålar.

Ta fram 3 dl grädde som du vispat tidigare. Häll lite mousserande torrt vitt vin - cirka en halv dl per person - i varje soppskål. Rör runt ett varv. Lägg en rejäl klick vispgrädde i mitten av varje skål och servera omedelbart.

Originalreceptet föreskriver riktig champagne, men den dricker vi hellre som den är, eller hur?