26/2: Biff Strindberg, Rydberg och Greta

Det är löning och självklart ska vi ha en fin köttbit!

I och för sig är kött just nu inte nån särskilt dyr mat. Jag kom över en stor bit fin, svensk entrecôte i snabbköpet häromdan för 129 kronor kilot. Den var ljuvlig, vackert marmorerad och jättemör.

Men kött känns i alla fall festligt. Och till dagens rätt(er) kan man gärna lyxa till det extra med oxfilé.

Många har säkert ätit och kanske lagat Biff Rydberg. Den lär ha skapats på gamla Hotell Rydberg i Stockholm och är en finare variant av pyttipanna. Man råsteker (helst) potatis i tärningar, bryner mycket gul lök och bryner sist oxfilé eller biff i tärningar. Kryddar köttet med salt och mycket peppar, lägger upp ingredienserna i grupper på tallriken och serverar med en rå äggula. jag har också fått den med senapssmaksatt crème fraïche: mycket gott.

Biff Greta är en variant av Rydberg. Här råsteker man också potatisen för sig. Sedan blandar man köttbitarna med fransk och svensk senap, finhackad lök och ett par äggulor. Steker köttblandningen separat i cirka fem minuter, den ska få vacker färg och löken ska hinna mjukna. Sedan lägger man upp köttet på ena halvan av tallriken och potatisen på den andra. Klipp gärna rejält med persilja över och komplettera med någon grönsak.

Biff Strindberg (efter August, men det är oklart om han någonsin åt den rätten...) liknar Greta. Men här tar man en hel biff, stryker på en blandning av senap och äggula och strör sedan finhackad lök på senapsblandningen. Steker så att löken blir brynt och biffen rosa - eller lätt blodig - inuti. Serverar samma sorts potatis till, eller kokt eller pressad potatis. Möjligen ris med lite ärter och majskorn eller kanske en god pasta... Hur du än anrättar biffen, tycker jag en sak är viktig för att man ska få fram en god smak: peppra rikligt och var inte rädd för att salta både före och efter stekningen!