5/3: Fin fisk med goda såser

Fiskhelg är festhelg hemma hos oss!

Tänkte slå ett slag för den härliga gösen idag men måste först berätta om en läcker liten fiskrätt som jag provade i dag under Radio Stockholms sändning från Kungsträdgården och "Elfving hälsar på".

Där stod nämligen Sillstryparen (fast han heter PO) och stekte strömming och sålde den i olika varianter. Den godaste var en klassiker: panerad och stekt dubbelflundra på hårt bröd med en sås skapad av Sillstryparen själv, en blandning av remouladsås, ytterst finhackad rödlök. finhackad dill och sillkryddor. Lika gott som nyttigt!

Får se om det bli fisk en gång till i dag... Hade i alla fall tänkt testa Leif Mannerströms friterade gös med ansjovissås, som han en gång lagade i TV4:s nyhetsmorgon.

Tycker du att det låter gott, så gör så här:

Blanda i en skål ½ dl matolja, 1 dl vetemjöl, 1 dl öl och salt och peppar. Vispa i en annan skål 3 dl kalla äggvitor. Vänd ner äggvitorna i mjölsmeten.

Gör ansjovissåsen: blanda 2 dl gräddfil, 1 dl crème fraîche, en halv deciliter majonnäs, lite hackat kryddgrönt (till exempel gräslök, dill och persilja), lite pressad citron och salt och peppar. Låt stå och dra en stund i kylskåp.

Skär gösfiléerna (cirka 150 gram per person) i decimeterstora bitar, vänd runt dem ordentligt i frityrsmeten och fritera i het olja tills de är gyllenbruna. Eller prova att fritera dem hela. Salta och servera omedelbart tillsammsn med såsen och - exempelvis - kokt potatis.

Trevlig fiskhelg!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".