8 oktober: Parisare

Den här veckan är jag i Paris - men tvivlar på att jag stöter på någon parisare. På tallriken alltså.

Har alltid trott att parisare - eller parisersmörgås, som det heter i finare sammanhang - är en till största delen svensk rätt. Men så kom jag på att det ju är den som Frasse i Karl Alfredserierna äter mängder av. Och senare har jag läst mig till att den finns i Frankrike under namnet risolette. Ska försöka leta upp den franska versionen på plats innan veckan är slut!

I Frasses version ser parisaren ut som en hamburgare. Men då är den ingen parisare. Den rätta parisaren består av en skiva stekt vitt bröd med en köttfärsbiff och ett stekt ägg ovanpå.

Vissa använder bara köttfärs, men det vanligaste - och godaste - är att blanda i lök, rödbetor och kapris. Så att den blir som en Biff à la Lindström. Gör så här:

Blanda köttfärs (cirka 100 gram per person) med lite grädde eller gräddmjölk, Salta och peppra rejält och tillsätt några matskedar hackad inlagd rödbeta, lika mycket kapris och lika mycket finhackad gul lök. Dessutom ett ägg och gärna lite fransk senap. Blanda ingredienserna med en träslev eller med - rena - fingrar.

Stek stora skivor vitt vitt rostbröd i smör på ena sidan så att den blir gyllenbrun. Lägg en ordentlig klick färs på den stekta sidan. Vänd upp och ned på brödet med färsen och stek med brödsidan uppåt i tre-fyra minuter. Tillsätt mer smör och vänd så att brödskivan kommer nedåt och stek den i någon minut.

Lägg på varm tallrik med färssidan upp och toppa med ett stekt ägg. Om det är ortodoxkt vet jag inte, men jag tar gärna lite ketchup och HP-sås till.

En nästan bortglömd rätt som brukar få de flesta att jubla!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".