26 november: Lutfisk

En delikatess i 500 år...

Redan biskop Hans Brask, som levde i skarven mellan 14- och 1500-talet, älskade lutfisk. Han föredrog mandel, russin och ärter till. Senare togs traditionen upp av Gustav III. Fast han åt ju det mesta...

All möjlig fisk kan lutas, det vill säga torkas och sedan blötläggas i soda och släckt kalk för att till sist vattnas ur och kokas. Numera är det långa som används och sätten att laga och äta den varierar. En del kör med ärtpuré till, andra med knaperstekt bacon och vissa med skånsk eller annan senap. När jag växte upp fanns det bara ett sätt att inta lutfisk (som pappa lutade själv uppe på den svala vinden): tillsammans med kokt potatis, vitsås, smält eller brynt smör samt kryddpeppar, vitpeppar, svartpeppar och salt. Mycket peppar skulle det vara, framförallt kryddpeppar!

Så äter jag fortfarande lutfisk. Och numera tillagar jag den alltid i mikrovågsugnen. Tips: den färdigköpta är ofta av utmärkt kvalité, men vattna gärna ur den en timme extra eller två. Då blir den fastare. Lägg den alltså i iskallt vatten och byt gärna vatten ett par gånger. När du har gjort det, behöver du bara lägga den i en ugnsfast form (utan vatten), salta ganska rejält och köra i mikron tills den är riktigt genomvarm (cirka 15 minuter på full effekt för ett kilo).

Kallt öl är den optimala drycken till, men jag har också fått lutfisk med en god, röd bourgogne eller ett vitt moselvin. Prova vad du tycker bäst om själv!

Ett tips till: Om det blir lutfisk och sås över, så spara det! Gör en fin omelett och fyll den med lutfiskstuvning: koka alltså ihop såsen en aning och vänd försiktigt ner fiskbitarna, så att de inte smulas sönder. Krydda stuvningen, tillsätt eventuellt lite gröna ärter och fyll omeletten med den goda stuvningen. Det blir en underbar lunchrätt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".