Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mingel och möten inför helgen blandat med tips från nöjes-, kultur-, krog-,mat- och sportfronten.

28 januari: Gambas al ajillo

Publicerat fredag 28 januari 2011 kl 21.28
Gambas al ajillo. Foto: Kasper Elfving.

Det finns flera skäl att åka till Spanien på semester...

Ett skäl är deras heta räkor i vitlökssås, "gambas al ajillo". Det är en sån grej som man lovar sig själv att laga när man kommer hem. Oftast blir det inte av. Men det är lätt som en plätt. Prova, det är gudomligt!

Se till att du har portionsskålar i porslin eller keramik som tål hög ugnsvärme. Häll cirka ½ dl god olivolja i varje skål. Skiva ner ett par vitlöksklyftor, ju fler desto godare. Lägg i en liten spansk peppar eller chili. Ställ in i het ugn tills vitlöken börjar bli nästan gyllenbrun.

Lägg en näve räkor (ta gärna färska svenska, det blir allra godast. Men här går det också bra med djupfrysta av bra kvalité eller bra, stora lakeräkor, som fått rinna av ordentligt) i varje skål och salta lite. In i ugnen igen i någon minut, inte mer, för då blir räkorna sega.

Servera omedelbart - det ska koka och fräsa i skålarna! - och ät med vitt bröd, som man doppar i oljan.

Kallt öl är alldeles underbart att dricka till!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".