4 februari: Mannerströms lammstek

Det är lamm för hela slanten just nu, när världens kockelit tävlar!

 I "VM för kockar", Bocuse d́Or i Lyon nyligen, var lammbringa en av huvudingredienserna, och i Årets Kock-finalen i Globen i går kväll presenterades fantastiska skapelser av lammstek.

Vi amatörer kan förstås bara drömma om den avancerade matlagning som stjärnorna briljerar med. Men vi kan väl förena oss med dem i deras kärlek till lamm som råvara. Och varför inte bara göra en enkel lammstek och ta hjälp av kockarnas kock (han har valts till det!), Leif Mannerström.

– Ett bra knep för att ge steken en fin och knaprig yta är att ställa in den i mycket het ugn (225 grader) i början. Sedan sänker man temperaturen till 120 och låter steken stå tills innertemperaturen är 55 grader. Då blir den smakrik på ytan och saftig och mör inuti. Det brukar ta drygt två timmar för en stek på ett par kilo, berättar Leif.

Men först smörjer Leif in steken med 1 dl flytande honung (helst akacia), saften från en citron, minst åtta finhackade vitlöksklyftor, rejält med flingsalt, nymald peppar och 2 msk rosmarin, som stötts i mortel. Blanda allt detta i en skål och gnid in det väl i steken.

När steken är klar ska den vila under folie en stund.

Leif föredrar lammstek med ben, det blir godast och saftigast. En god sås till gör han av stekskyn, rödvin, kalvfond, smör och lite redning.

Potatis till? Javisst, det är ju jättegott! I TV4 lagade Leif och kompisen Christer Svanteson en gång en fin potatisrätt, som kan stå i ugnen samtidigt som steken: pommes boulongere. Så här gör du den:

Skiva potatis ganska grovt och lägg i en ugnsfast form. Bryn några vitlöksklyftor och ett par gula lökar i smör, salt, peppar och lite socker och häll över potatisen. Lägg på några kvistar timjan och tre lagerblad. Tillsätt också gärna en rå, skivad gul lök.

Häll över lika delar öl, vitt vin och kycklingbuljong och gratinera i ugnen cirka en halvtimme eller tills potatisen sugit åt sig vätskan och blivit lagom mjuk.

De här rätterna är lätta att lyckas med. Vilket nästan får en att känna sig som Årets Kock...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".