Gula lökar. Foto: Johan Engman/Scanpix.

11 februari: Fransk löksoppa

Bra för själen, kroppen och plånboken!

När de fasansfulla snöstormarna rasar, mörkret fortfarande råder och kvarskatten ska betalas är en härligt mustig fransk löksoppa (gratinée) en värmande ljuspunkt. Bra för själen, kroppen och plånboken!

Det finns några varianter i kokböckerna - jag kollade i fem olika - men grundprincipen är likadan och mycket enkel: Stek lök, häll på god buljong och gratinera i ugnen med vitt bröd och ost.

Så här beskriver den franske mästerkocken Yvan Cadiou i sin läckra bok "Modern fransk husmanskost":

För fyra personer:
Sätt ugnen på 225 grader. Skiva tunt åtta medelstora gula lökar. Värm en halv deciliter olivolja och stek löken gyllengul. Häll över en liter stark hönsbuljong. Lägg på ett lock och låt koka sakta i 30 minuter. Salta och peppra.

Häll soppan i ugnsfasta portionsskålar. Lägg i en skiva dagsgammalt vitt bröd (helst baguette) och toppa med en halv dl riven ost (till exempel emmentaler) i varje skål. Gratinera högt upp i ugnen i cirka tre minuter. Osten ska få fin färg, så själv brukar jag använda grillen.

I en annan bok, "Fransk afton" av Magnus Falkehed, som får ögonen att tåras på varje frankrikevän, liksom i fler andra franska matböcker, rekommenderas det att man steker löken och sedan pudrar över någon matsked vetemjöl och fräser detta tills det börjar få en lätt brun färg, innan man häller på buljongen och låter soppan koka en kvart. Jag lutar åt Cadious recept, vill helst inte ha mjöl i den här soppan.

Man kan också rosta tärningar av vitt bröd som man gratinerar med riven ost i soppan.

Sedan är det bara att drömma sig bort, till någon liten bistro eller Hallarna i Paris till exempel!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".