18 mars: Smoothies, lax och sallad är goda nyttigheter

Hur ofta bestämmer man sig inte för ett nyttigare liv? Ungefär lika ofta som de goda föresatserna spricker...

Men någon gång ska det väl lyckas! På senaste tiden har jag provat några grejer som är både nyttiga och goda.

Smoothies borde man till exempel göra oftare. Hur enkelt som helst. Busgott. Och det finns tusen variationsmöjligheter. Här är tre:

Marias Smoothie
Den här fick jag av Maria Montazami. Till en person använder hon en dl äppeljuice, en halv dl yoghurt (gärna vanilj), en halv banan, några jordgubbar och lite flytande honung. Mixas och dricks kallt!

Avokadosmoothie
Alla (nästan) älskar avokado! Som dessutom är fullproppad av näringsämnen. Prova att använda den i smoothie! Mixa till exempel med mango (det finns fryst som funkar fint) och havremjölk samt lite honung. Eller gör smoothie på avokado, kiwi och äppeljuice. Eller varför inte avokado och jordgubbar, mixat med några isbitar?

Ananassmoothie
Mixa finskuren färsk ananas med ananasjuice och en klick vanlijglass. Supergott, och ananasen lär ju vara extra nyttig.

Begreppet raw food sprider sig just nu som en löpeld över landet och västvärlden. Råa grönsaker och rotfrukter, helst ekologiska, i olika goda skepnader. Givetvis bra för hela kroppen och möjligen också för själen. Läs på nätet, du hittar massor av idéer!

Sällsynt gott och nyttigt är det såklart med lax. Gärna rå. Som i sushi, till exempel. Har du stiftat bekantskap med den - visserligen dyra - salmalaxen? Jag köpte en bit, skar i tunna skivor, droppade över lite färsk lime, olivolja och några droppar soja. Jag rev över färsk ingefära, saltade och pepprade en aning, strödde på vacker och kryddig smörgåskrasse - och njöt i fulla drag tillsammans med lite sallad och rostat bröd.

En sallad nicoise är ljuvligt på vårkanten, tycker jag. Eller när som helst.

Varva i en skål sallad, till exempl roman eller isberg, en näve kalla kokta haricots-verts, fina tomater i klyftor, kokt ägg i klyftor, tonfisk från burk, rejält med tunnskivad röd eller gul lök, svarta oliver (helst kalamata) och några sardellfiléer. Salta och peppra och häll över en god vinägrett. Spröd, nybakad baguette är nästan nödvändigt att ha till. Ett glas rosévin - eller rött - är inte nödvändigt, men väldigt gott, och franskt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista