13 maj: Trefärgad gazpacho

Vi har ju haft en försmak av den riktiga sommarvärmen - måtte den snart komma tillbaka! Då är gazpacho idealisk mat!

Jag har ätit gula, röda och gröna varianter och tänkte göra det extra festligt den här gången med att servera alla tre! Det ser flott ut på en bjudning, vare sig man ger varje gäst tre små skålar med olikfärgade gazpacho eller ställer fram tre stora skålar, som var och en får ta själv ur.

Vi börjar med den röda:
Kör i mixer ett par dl tomatjuice, en stor, hackad röd paprika, en pressad vitlöksklyfta, två färsklökar och sju-åtta skalade och klyftade tomater. Smaka av med salt och peppar.

(Du kan också, för att få en mildare soppa, fräsa lök och vitlök mjukt i en panna, tillsätta juice, paprika och tomater och koka några minuter före mixningen.)

Den gula soppan:
Mixa ett par gula paprikor, några skalade gula tomater, ett par fina sommarlökar, ett skalat äpple, två dl vatten, en msk vitvinsvinäger och två msk olivolja till en slät soppa. Salta och peppra.

Och så den gröna:
Mixa två avocado, två gröna paprikor, en urkärnad gurka, en gul lök, en liten pressad vitlöksklyfta, en näve finhackad persilja (krus eller blad), en skvätt olivolja och ett par dl vatten. Krydda.

Gott bröd passar bra till, eller varför inte små skålar med hemgjorda brödkrutonger (skär vitt bröd i tärningar och rosta lätt i stekpanna med olivolja, salt och lite vitlökskrydda) finhackad lök och paprika i olika färger.