20 maj: Laxpudding

Lax är finfin vårmat, i alla former. Har man lite lax över är det lätt att göra en pudding, och jättegott blir det. En ren delikatess, faktiskt.

Det fina är att man kan använda olika sorters lax: rimmad, gravad, rökt, färsk. Själv föredrar jag de två förstnämnda. Har du en bit färsk lax, kan du snabbgrava den genom att gnugga in den i salt, peppar och socker och låta ligga en timme.

Till fyra personer: koka åtta potatisar. Låt kallna. Stek en stor gul lök mjuk i smör. Smörj en form. Skiva potatisen tunt och varva potatis, lök och laxbitar (cirka 50 gram per person). Det ska vara potatis underst och överst.

Gör en äggstanning på fem ägg och fyra dl gräddmjölk. Peppra och salta lätt (anpassa till hur salt laxen är). Häll äggstanningen över potatis-lax-lök, täck med lite ströbröd och ett par smörklickar.

Grädda i ungefär en halvtimme tills puddingen stannat och blivit vackert brun. Servera med - ganska mycket! - smält smör. Dessutom gärna en näve kryddkrasse, som man kan hitta bland det kryddgröna i butiken om man har tur, och en tomat.

Man kan också göra laxpuddingen på rå potatis, vilket blir väldigt gott. Ge den då tio minuter extra i ugnen, så att potatisen hinner mjukna. Använd helst fast potatis.