Badhus nedläggningshotat

Badhuset i Aspudden i södra Stockholm riskerar nedläggning, igen. Badhuset anses hälsoskadligt och föreningen som svarar för underhållet har, enligt kommunen, inte tagit ansvar för fastigheten.

Enligt kommunen så finns det en risk att besökare blir sjuka av badet. Bland annat menar kommunen att risken att drabbas av legionella eller andra sjukdomar orsakade av bakterier i vattnet är stor. Men kritiken gäller också hälsorisker kring hanteringen av kemikalier.

Listan på brister är lång och Idrottsförvaltningen anser att Aspuddens badhusförening, som ansvarar för underhållet, borde ha skött anläggningen bättre.Men föreningen menar att de gjort vad de ska.

Badhuset byggdes 1920 och har många gånger riskerat nedläggning. På 80-talet tog föreningen över driften och enligt det kontrakt som skrevs med kommun, som fortfarande äger själva badet, är föreningen ansvarig för underhåll och att badet inte förfaller mot att de slipper betala hyra för badet.

Kommunen anser att badet är så dåligt skött att det inte är värt de 8 miljoner kronor som de beräknat att en upprustning skulle kosta. På tisdag tas beslutet om badet kommer att finnas kvar i sin nuvarande form, eller om någon annan tar över eller om badet rivs.

Enligt kommunens detaljplan får det byggas bostäder på platsen och badhusföreningen tror att det är bakgrunden till att kommunen nu vill säga upp deras kontrakt.

Från kommunens håll vill de att byggnaden ska tas över av exploateringskontoret, som ska ta beslut vad som ska hände med byggnaden, förhoppningen finns att en annan verksamhet kan ta över. Aspuddens badhusförening kan nu komma att sägas upp. Kommunen menar att det finns en rad alternativa bad, medan föreningen menar att behovet är stort för badet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista