Malaria dödar ett barn var 30:e sekund

Varje år drabbas mellan 300 och 500 miljoner människor av malaria varav nästan 90 procent sker söder om Sahara i Afrika. Ungefär 3000 barn dör per dag av malaria = ca 1 miljon barn per år.

Malaria är en av de farligaste infektionssjukdomarna. Den orsakas av parasiter som överförs till människan genom stick av malariamyggor (Anopheles-myggan). Parasiterna tar sig in i levern där de delar sig innan de börjar infektera röda blodkroppar. Malaria är en vektorburen zoonos, d.v.s. en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa.

Malaria orsakas av encelliga organismer, s.k. urdjur (protozo), som tillhör släktet Plasmodium. Det finns olika plasmodiearter varav den farligaste är Plasmodium falciparum. De övriga är Plasmodium vivax, Plasmodium ovale, Plasmodium malariae och Plasmodium knowlesi.

Symptom på malaria:
Feber
Frossa
Ont i kroppen
Svettningar
Illamående
Buksmärtor
Hosta
Kramper
Svår malaria: vita handflator, bakåtböjt huvud, medvetslöshet, andningssvårigheter

Den allra farligaste formen av malaria – cerebral malaria – kan angripa hjärnan vilket leder till ett livshotande tillstånd. Barn som drabbats av denna svåra form av malaria riskerar att få hjärnskador med inlärningssvårigheter till följd.

I Sverige rapporteras cirka 100 fall av malaria årligen. Dessa fall är importerade (de blev smittade utomlands).

Malaria går att bota och hindra

För att ställa diagnos undersöker man blodet med hjälp av mikroskop eller snabbtest (RDT= Rapid Diagnostic Tests). Fördelen med snabbtestet är att det kan användas i miljöer där laboratorium och mikroskop saknas.

I stora delar av världen har malariaparasiten utvecklat resistens mot de klassiska läkemedlen Klorokin och Fansidar. Idag rekommenderas därför behandling med kombinerade läkemedel, så kallad ACT

Man kan skydda sig mot malaria genom att undvika att bli myggbiten och genom läkemedel i förebyggande syfte.

Myggnät är ett effektivt sätt att skydda sig från myggorna som bär parasiten. Nät behandlade med insektsmedel kan minska överföringen av sjukdomen med 90 procent i områden med mycket malaria. Ett myggnät behandlat med insektsmedel är mer än dubbelt så effektivt jämfört med ett obehandlat nät.

Fattiga och rika

”Malaria är de fattigas sjukdom, däri ligger det största problemet. Hade sjukdomen främst drabbat rika länder i västvärlden hade vi förmodligen haft ett vaccin idag”, säger professor Mats Wahlgren, en av landets ledande malariaforskare.

Det är egentligen tack vare två krig som vi har bra profylax (förebyggande medicin), andra världskriget och Vietnamkriget. Det var viktigt att förhindra att soldater fick malaria.

Krig tvingar fram lösningar men inte fredlig vardag.

Trots att malaria är gigantiskt mycket större än annat som det larmas om i media så pratar vi inte så mycket om sjukdomen i Sverige. Troligtvis beror det på att malaria inte är farligt för oss på samma sätt för vi har råd med behandling. Men den fattiga befolkningen främst på södra halvan av jordklotet har inte råd.

Zanzibar – det goda exemplet

Världsinfektionsfonden har ett projekt i Zanzibar som Radiohjälpen stödjer. Två svenska doktorander arbetar där i höst.

Målet är att etablera en standard inom WHO som kan användas överallt för bekämpning av malaria. Det är viss klinisk forskning men huvuddelen av arbetet är synligt och praktiskt. Man provar och utvecklar en kombination av metoder både för att förebygga och behandla så att kommuner, byar och familjer kan förhindra och hantera malaria på ett nytt sätt.

Resultatet är familjer som lever en betydligt mer malariafri vardag. De har fått nät och kunskap och kan berätta om vilket elände det är att leva med malarian omkring sig men att något faktiskt kan bli mycket bättre.

Zanzibar valdes för projektet framförallt för att det är en ö, dvs inga andra variabler stör myggornas/parasiternas beteende.

 

Fakta från:
Kristina Elfving – Läkare utan gränser
Röda Korset
Finn Norgren – Radiohjälpen
Smittskyddsinstitutet - smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/malaria/
http://www.nothingbutnets.net/

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista