1 av 2
2 av 2

Om Radiohjälpen

Det har kallats världens mest kända insamlingskonto: 90 1950 – 6. Möjligen svårbevisat men nog är det sant för Sverige. Sedan starten 1939 har Radiohjälpen utvecklats till en betydande finansiär av humanitär hjälp, med ett starkt fokus på barn.

Vi beskrivs idag bäst som: En nationell, trovärdig arena för information och insamling som bygger på medmänsklighet.

På den arenan återfinns alla Sveriges seriösa organisationer för internationell hjälp och otaliga föreningar som arbetar för människor med funktionsnedsättning inom landet.

Radiohjälpen bedriver inga egna projekt, det överlåter vi åt de som är bäst lämpade inom respektive fält och del av världen. Ingen får pengar osett - man måste söka pengar av Radiohjälpen. I år har 55 organisationer fått stöd till 148 projekt världen runt.

Vi arbetar inom tre huvudområden:

* Snabb respons med insamlingskampanj i radio och tv vid internationella katastrofer.

* Varaktiga internationella humanitära insatser i program/projektform med starkt barnfokus, i första hand genom den årliga kampanjen Världens Barn.

* Insatser för funktionshindrade inom Sverige främst genom Kronprinsessan Victorias fond som arbetar för barn och unga.

Nu är det dags för Musikhjälpen. En idé som tar Europas unga på allvar, som bevisar att bra musik och glada upptåg i radio och tv i högsta grad förenas med engagemang och solidaritet.  

De pengar som samlas in under Musikhjälpens malariavecka kommer att fördelas till tydliga och budgeterade humanitära insatser. Enkelt uttryckt prioriterar Radiohjälpen alltid de viktigaste projekten landets bästa organisationer inom olika fält driver och försöker försäkra oss om att pengarna används maximalt. Bildligt talat bärs pengarna i en portfölj förbi alla snubbelhinder, förbi alla korruptionsfaror för att sen arbeta på plats tillsammans med de svenska organisationerna och deras mångåriga partners. I verksamheter som vi sett fungerat under flera år och som verkligen gett resultat – fast pengarna arbetar i världens svåraste områden. Därför att vi arbetar med de allra mest utsatta, de som allra mest behöver hjälp, de som behöver både akut hjälp för att först överleva, men sen få hjälp med att själva kunna skapa sina egna goda liv.

Radiohjälpen är en stiftelse som ägs av den allmännyttiga och kommersiellt fria radion och tv:n – vilket ger oss möjligheten att engagera hela Sverige för att stödja medmänniskor.

Läs gärna mer på radiohjalpen.se om hur pengarna används och kontrolleras och verkligen skapar varaktig förändring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".