Överläkaren Bertil Eriksson och några av sköterskorna på den nya geriatriska avdelningen på Blekingesjukhuset i Karlskrona. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio Blekinge.

De hjälper sjuka och äldre på ny vårdavdelning

Landstinget Blekinge har öppnat en helt ny avdelning för äldre, en så kallad geriatrisk vårdavdelning. Där ska svårt sjuka människor över 75 år få all den vård de behöver.

Sedan förra måndagen är personalen igång och totalt finns tio vårdplatser på avdelningen som helt och hållet är anpassad för äldre personer och de sjukdomar som åldrandet drar med sig. Till exempel handlar det om undernäring, ett vanligt problem när äldre inte äter och dricker tillräckligt mycket.

– Undernäring är en stor bov för äldre, man orkar inte och blir sittande. Så blir det som en ond cirkel och man blir svag och får sämre balans, så faller man och får en fraktur. Och då är man riktigt illa ute, säger Bertil Eriksson.

Han berättar även att vissa äldre patienter besöker vården 13-14 gånger på ett år och med den här nya avdelningen hoppas Bertil Eriksson att man kan få ner antalet vårdtillfällen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".