Dag Hedberg

Dag Hedberg är barn och ungdomsbibliotekarie i Västerås. Här är hans svar:

1. Varför är du barnbokskritiker?

Jag började skriva om barnböcker för över tjugo år sedan. Jag hade fått jobb som bibliotekarie i Västerås och tyckte mycket om att skriva. En dag gick jag på darriga ben upp på lokaltidningens redaktion och frågade försiktigt om de kunde tänka sig att ta in en recension jag skrivit om Roald Dahl bok Matilda. Jag fick ett sådant fint mottagande att jag sedan har fortsatt. Det är så positivt att skriva om barnböcker och så fick jag barn själv efter några år. De har varit mina testobjekt under årens lopp.

2. Vilken är din favoritbok sen barndomen?

Lennart Hellsings Sjörövarbok. Jag gillade den skarpt när jag var liten och älskar den fortfarande. Det är det smått galna som locka mig liksom bilderna. Än idag kan jag minnas hur jag satt och både rös och njöt av Poul Ströyers levande illustrationer. Extra roligt var det att det fanns en sjörövare med som hette kapten Dag. Brorsan fanns också med, han heter Clas. "Kapten Dag fick ett slag". "Kapten Clas gick i kras".

3. Vad är viktigast med en bra barnbok?

Jag vill förstås att boken skall gripa tag i mig, att den skall engagera. Originella böcker gillar jag. Så får den inte vara ytlig och intetsägande. Om boken både kan locka barn och vuxna brukar det vara ett mått på att författaren lyckats. Jag gillar galna böcker, gärna med en drastisk humor. Sedan läser jag gärna allvarliga och sorgliga berättelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".