Jessica Gottberg

Jessica Gottberg är frilansjournalist och recenserar barnböcker i bl a Dagens Nyheter.

1. Varför är du barnbokskritiker?

För att det ger en fantastisk möjlighet att få ägna mig åt ett favoritintresse på arbetstid.

2. Vilken är din favoritbok sen barndomen?

En tidig och tummad favorit är Historien om någon av Åke Löfgren och Egon Möller-Nielsen. Som lite äldre älskade jag Den långa vägen hem av Cynthia Voigt om de fyra syskonen Tillerman som överges av sin mamma och själva måste finna sig ett nytt hem. Jag led tillsammans med syskonen samtidigt som deras frihet var avundsvärd och jag gjorde egna försök att imitera de Tillermanska måltiderna i skogsdungen ett par meter hemifrån. I brist på jordnötssmör (som inte fanns på vårt ICA under det tidiga 80-talet) petade jag ut innanmätet ur en småfralla och fyllde den med vanliga salta jordnötter. Lite torrt kanske men med en trekants-festis gick det ner. Och vilket äventyr det kändes som!

3. Vad är viktigast med en bra barnbok?

En bra barnbok gläntar på dörren till en annan värld och ger möjligheten att betrakta sig själv och allt runt omkring på ett nytt sätt. Det gäller förresten all litteratur!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".