1 av 12
2 av 12
3 av 12
4 av 12
5 av 12
6 av 12
7 av 12
8 av 12
9 av 12
10 av 12
Klicka på bilden för att se hela vår affisch!
11 av 12
12 av 12

2009 års bästa barnbok? Vem vinner? Här är de fem nominerade böckerna!

¤ Vi rymmer igen av Bo R Holmberg

¤ Kung Steve och alla hemlösa hjärtans blues av Thomas Fröhling

¤ Adzerk – den vita hingsten av Lin Hallberg

¤ Hedvig och Hardemos prinsessa av Frida Nilsson

¤ Fyren och stjärnorna av Annika Thor och Per Thor

Har du lite svårt att läsa? Då kan du låna de nominerade böckerna som talbok från ditt närmaste bibliotek. Böckerna finns också i punktskrift för dig med synskada och de lånar du från

Tyvärr finns ännu inte boken "Hedvig och Hardemos prinsessa" som talbok eller i punktskrift, men den är på gång!


1. Vi rymmer igen av Bo R Holmberg. Alfabeta

Det är sommar, det är juli. Brandon och Teresa vill vara tillsammans. De har redan rymt en gång. Då övernattade de i en tom sommarstuga i Norrfällsviken. Det slutade med att polisen kom. Men de kan inte vara ifrån varandra. Nu bestämmer de sig för att rymma en gång till. Enfriståendefortsättning på Ska vi rymma?

Läs om de andra böckerna nominerade böckerna! Läs mer om Barnens Romanpris!

 

2. Kung Steve och alla hemlösa hjärtans blues av Thomas Fröhling. Rabén&Sjögren

När hon är nära mig surrar det i skallen. Det blir liksom som likström i hela huvudet. Allt kopplas ur. Ridån faller ner, det blir mörkt. Och jag har bara en fungerande tanke. Jag vill hoppa på henne och krama och pussa henne. Jag får lust att bara göra något galet. Kasta mig raklång i en vattenpöl. Ställa mig upp och toksjunga. Vad som helst för at hon ska se mig. Och jag har bestämt mig. I år ska hon bli min. 

3. Adzerk – den vita hingsten av Lin Hallberg Rabén&Sjögren

Emma är 14 år och tillbringar det mesta av sin tid i stallet där hon har sin älskade sköthäst Ajax. Men när bästisen Katrin börjar intressera sig mer för killar än hästar glider de ifrån varandra. Så förändras allt när Emmas föräldrar bestämmer sig för att familjen ska flytta till Mongoliet under en tid för att jobba och försöka hålla ihop familjen.
Emma hatar sig igenom ett par vårvintermånader i Ulaan Bataar innan hon träffar Baska som älskar hästar lika mycket som hon själv. Då börjar äventyret. Emma får följa med till Baskas familj på landet, där man lever med hästarna dygnet runt under enkla förhållanden. Där möter hon Adzerk, den underbara vita hingsten som springer fortare än någon annan men som redan är utdömd som omöjlig. Emma gör det till sin uppgift att få Adzerk att lita på människor igen. I drömmen vinner han det prestigefyllda Nadaam-loppet med Baska på ryggen. Men det finns traditioner och konventioner som Emma inte känner till, och i sin iver att visa alla vad Adzerk går för håller hon på att ställa till det ordentligt för sin nya vän ...

4. Hedvig och Hardemos prinsessa av Frida Nilsson Natur&Kultur 

Den nya klasskamraten som dyker upp en kylig morgon i september gör hedvig stum av häpnad. Håret faller som böljande mörka skruvar över axlarna och ögonfransarna är lika täta som stråna på en skoborste. Att någon kan vara så vacker!

Hedvig gör sig genast vän med Hardemos prinsessa och när skolklockan ringer tar de varann i hand och går in i klassrummet. Hedvigs hjärta hamrar av lycka. Inte anar hon, att hon om bara en liten stund ska få sitt livs överraskning.

Hedvig och Hardemos prinsessa är fjärde fristående boken om lantisungen Hedvig som bor utanför tjotahejti, grane med ingen. Serien är illustrerad av Stina Wirsén.

5. Fyren och stjärnorna av Annika Thor och Per Thor, Bonnier Carlsen

På en ö i havsbandet utanför Göteborg, hos den bittre och elaka fyrmästaren Nordsten, befinner sig Blenda och Erik mot sin vilja. Deras pappa är försvunnen och mamman har utsett Nordsten till deras styvfar och familjeförsörjare. Men en natt förliser ett fartyg och bland de skeppsbrutna finns en sjöman som liknar deras pappa... Kan det vara han? Ny roman av Annika Thor, en av Sveriges mest prisbelönta och uppskattade barn- och ungdomsboksförfattare. Här skriver hon tillsammans med sin man, Per Thor, för första gången.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer om Barnens Romanpris! Och lyssna på radioklipp!

  Carola Bladh lärare vid Rambodalsskolan berättar om sitt arbete med skönlitteratur i Rambodalsskolan i Norrköping och programmakarna Kerstin M Lundberg och Ylva Mårtens berättar om Barnens Romanpris i samband med barnjuryinspelningarna.   

Barnens Romanpris - radioprogrammen där barnjuryn diskuterar de fem nominerade böckerna sänds den 18, 19 och 20 augusti kl. 11.03 i P1.

Prisutdelningen sker den 23 augusti samma tid, 11.03 i direktsändning från Rambodalsskolans skolgård i Norrköping. 

Rambodalsskolan har utsetts till årets bokskola. Prissumman till vinnande författare är 30.000 kr.  Mats Svegfors Sveriges Radios vd och Cilla Benkö, vice vd delar ut priset till den vinnande författaren.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista