Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bokprogram där en barnjury utser årets bästa bok för 9-12-åringar.
1 av 11
Årets barnjury från vänster - 6:orna Armin Ranjdideh, Lucas Horn, Yasaman Najafi, Klara Wiklundh och Anna Pohl Lundgren. Foto:Ylva Mårtens/SR
2 av 11
Bo G Holmberg
3 av 11
Mårten Melin
4 av 11
5 av 11
6 av 11
7 av 11
8 av 11
Stefan Casta
9 av 11
Magnus Ljunggren
10 av 11
11 av 11
Sara Kadefors

Barnjuryn 2011 - från Änggårdsskolan!

Reportage om Årets Bokskola
11 min

Jordens undergång, magisk förälskelse, olidlig spänning, ohämmat bus eller familjedramatik? Fem romaner som engagerar, berör och sätter fantasin i rullning är nu nominerade till Barnens Romanpris i P1.

- Nu hoppas vi att barn över hela Sverige också passar på att läsa dessa böcker, för att sen följa diskussionen i radioprogrammen som sänds under sommarlovet, säger Ylva Mårtens, en av programledarna.

Juryn består av fem elever i 6:e klass från Änggårdsskolan i Linköping som har blivit utnämnd till Årets Bokskola av Ylva Mårtens och Kerstin M Lundberg från P1. Eleverna ska nu plöja böckerna för att i slutet av sommarlovet utse en vinnare.    

Reporter Marie-Louise Kristensson, Radio Östergötland

- Det ska bli spännande att lyssna på den nya barnjuryns diskussion som ju tillför en ny dimension till det litterära samtalet, tillägger Kerstin M Lundberg, den andra programledaren.

Diskussionerna och vilken bok som blir den slutliga vinnaren kommer du kunna höra 9-12 augusti kl 11:03 i P1.

De fem nominerade böckerna är:Alice varannan vecka” av Bo R Holmberg, ”Den gröna cirkeln” av Stefan Casta, ”Nyckelbarnen” av Sara Kadefors, ”Som trolleri” av Mårten Melin och "VM-Sommar" av Magnus Ljunggren. 

Vill du läsa böckerna som talbok eller i punktskrift, läs mer på Talboks- och punktskriftsbibliotekets webbplats.

Lyssna på trallorna!

Sveriges Radio har sedan länge ett romanpris, ett lyrikpris och ett novellpris. Ett pris som Barnens Romanpris lyfter upp och stärker ställningen för barn- och ungdomsböcker, säger Jessica Gottberg som är frilansjournalist och barnboksrecensent och en av dem som ingått i den grupp barnbokskritiker som tagit ut dem fem böckerna från 2010 års utgivning.

Claes-Göran Strömberg som är lärare på Änggårdsskolan i Linköping säger att de är stolta över att ha blivit utnämnda till Årets Bokskola. 

DE NOMINERADE BÖCKERNA 2011 ÄR:  

Alice varannan vecka
av Bo R Holmberg

Rabén & Sjögren

Det fanns ett hus en gång.
På framsidan växte två björkar. En av dem hade stammen delad. Det såg ut som om någon kluvit trädet. På baksidan fanns en veranda med solstolar.
Hans rum var på övervåningen och det hängde bilder av Pippi, Annika och Tommy och Katla och Mio på väggarna. Och på andra sidan hallen fanns Sandra och Kent-Arne. Men rörelser blev annorlunda och han hörde hur röster förändrades. Och en dag var det bestämt. Fort gick det. Huset kom till andra och han lärde sig skilja på jämna och udda veckor. Udda som Kent.
Det blev hans namn nu sedan han träffat Carolin. Och hon hade också ett barn, som hette Alice, och hon kom att bo på andra sidan en tunn vägg, varannan vecka.

Och visst finns hon där, Hjalmars bonussyster Alice. På andra sidan väggen. Han kan höra hennes andetag när hon sover, och han kan vara nära henne, även när hon har smällt igen sin dörr och inte vill veta av honom.
Men nu är det visst "si och så" med Kents och Carolins förhållande. Hjalmar tror inte att han klarar ännu en separation - och han vet att han inte klarar att leva utan Alice, åtminstone varannan vecka.

Den gröna cirkeln
av Stefan Casta

Opal

Berättelsen handlar om de fyra ungdomarna Judit, David, Dinah och Gabriel som går på Kulturskolan Fågelboet. Staden de bor i drabbas allt oftare av häftiga skyfall. En kväll när de sitter på skolans nybyggda träterrass börjar det regna och storma och hela terrassen rycks bort. De vet inte hur länge de flyter runt på flotten tills de ser land och får fast mark under fötterna. Nu börjar en jakt på mat, tak över huvudet och överlevnad.

- Jag har velat skriva en riktigt ruggig historia, en sån där som får håren att resa sig på armarna. säger Stefan Casta

Nyckelbarnen
av Sara Kadefors

Bonnier/Carlsen

Det här är en roman om när viljan att göra rätt fullkomligt går över styr. En dag ser Siri sin mamma gå in i en port. In i en främmande lägenhet. Inget konstigt med det. Förutom att mamma är på jobbresa i Tokyo. Och det går liksom inte att konfrontera mamma eller pappa. Siri har provat och får bara lögner och leenden tillbaka. Så när Maggan gång på gång hackar på Leo i klassen och rektorn tar Maggans parti känns vuxenvärlden falsk och kränkande. Tillsammans med Leo, Nizar och Linn, rävungen i den rosa täckjackan, börjar Siri ge igen.

Det som till en början är rätt harmlösa bus på eftermiddagarna efter skolan eskalerar under hösten till aktioner bortom deras kontroll. Och plötsligt är inte Linn någon brunlockig rävunge, utan bara skrämmande gränslös.

Som trolleri
av Mårten Melin

Rabén & Sjögren

Det såg ut som om han tänkte på något. Hans huvud ryckte lite fram och tillbaka.
"Är du inte rädd?" frågade han plötsligt och tittade på mig.
"Jo", svarade jag. "Men det skiter jag i."

En dag sitter han bara där på bryggan. Mikaels ögon är gnistrigt gröna, de riktigt borrar sig in. Mona får nästan ont i huvudet när hon ser på honom. Han är söt men konstig - smutsig och liksom lite borta. Mona blir som besatt av honom. Vad bor han? Vad vill han? Varför är han så underlig? Hur kan han ha en sån makt över henne? Det känns som om Mona skulle göra vad som helst för att vara nära honom. Och snart ställs allt på sin spets ...

VM-sommar
av Magnus Ljunggren

Bonnier/Carlsen

Det här är en roman om fotboll, vänskap, ovänskap, kärlek, svek och inte minst moral. Varför hamnar man i knasiga situationer där det inte verkar finnas någon väg ut?

Magnus och hans kompisar blir vittnen till hur de ökända och våldsamma Ås-rånarna gömmer bytet efter ett rån. Magnus överväger att gå till polisen, men bestämmer sig ändå för att inte göra det till slut. Han är nyinflyttad i Sundsvall och har inte så många kompisar, därför börjar han hänga med de två tuffaste killarna i klassen, Matte och Krister. Det är med dem han förskingrar en ganska stor summa pengar från en skolfest de ordnat. Nu måste de få tag på pengarna igen och Magnus är på väg in i nått han inte kan styra. Men så kommer han ihåg Ås-rånarnas byte, vilket löser dillemat, i alla fall till dess att Ås-rånarna hittar Magnus ...

Barnens Romanpris samarbetar även med UR som kommer att följa upp med program om böckerna och barns läsning i P4 när skolan börjat igen hösten 2011. www.ur.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".