Ska jag göra slut med min vän?

Hej!
Jag har ett svårt problem med en barndomsvän, vi har varit vänner i tjugo år. I perioder har relationen legat i stå, mycket som jag ser det pga att hon lever ett liv som inte riktigt är förankrat i verkligheten. Jag skulle kunna säga att hon är fanatisk, med alternativa mediciner och speciella matvanor som leder till att hon lever i ständigt allvarlig undervikt. Mitt problem är att hon vill styra allt jag gör. När jag inte låter henne göra det drabbas hon av ångestattacker och kan skrika och skälla i flera timmar.

Jag försöker hålla vår relation på distans, vilket gör henne ännu mer frustrerad. Jag är en mycket reflekterande och ansvarsfull person. Kanske för ansvarsfull. Jag vet att min vän är ensam och rädd, men jag vet också att hon ibland använder mig för att få utlopp för sin frustration och ångest. Hon är en av mina äldsta vänner, men jag inser att jag kan inte hantera detta. Min vän är dessutom manipulativ och vill att vi i detalj ska gå igenom vår relation. Sen använder hon allt emot mig. Vad ska jag göra? Borde jag avsluta relationen trots att jag någonstans tycker mycket om henne? Jag vill ju bara vara en god vän.

Hej!
Det låter onekligen som att din vän har problem att hantera sina känslor och att hon har svårt att skilja sina känslor från andras. Jag kan förstå att du får svårt att värja dig när du blir utsatt för anklagelser och beskyllningar, som egentligen handlar om din väns vanmakt.

Jag tror att det är viktigt att du betraktar dig själv som en aktör i det hela. Om du säger att det är hon som ger dig skuld, blir du ett offer för hennes beteende. Om du istället säger dig själv att du tillåter henne att påverka dig, att du tar åt dig och dras med i hennes nyckfullhet, har en möjlighet att välja. Du kan välja att låta dig styras och påverkas - eller du kan välja att inte göra det.

Det som eventuellt kan försvåra den här situationen är din inställning att det viktigaste för dig är att vara en god vän. Är det viktigast, helt oberoende av hur din vän behandlar dig? Vad kräver du av en vän för att er vänskap ska kännas meningsfull för dig? Du skriver själv att du kanske är för ansvarsfull. Om dina värderingar av vad en vänskap är för dig ligger för långt ifrån vad som präglar er relation idag är du förmodligen för ansvarsfull i förhållande till din väns behov, men för lite ansvarsfull i förhållande till dina egna behov. Om du ska säga upp bekantskapen med din vän kan bara du själv svara på.

Malin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista