Mina klasskamrater skrattar åt mig

Hejsan,

jag är en tjej som är 18 år gammal och har jag nyss kommit till Sverige, alltså för två och halv år tillbaka. Jag går nu på SP1 och mitt syfte att maila dig är att jag är så blyg och rädd till och med får jag ont i magen när det är dags att redovisa något t.ex uppsatser eller nåt liknande p.g a att jag klarar inte uttal som de svenska barn därmed ibland så skratta de åt vad jag säger.

Nu har jag börjat skolka ...det är helt fruktansvärt svårt för mig ...snälla säg till om det är nåt du tycker att jag skulle kunna göra tack!

Mvh Ines

Hej Ines!
Först vill jag säga att jag är djupt imponerad av att du efter drygt två år i ett helt nytt land med ett helt nytt språk utmanar dig själv och kämpar på med en utbildning. Det är inget konstigt att du känner dig osäker i situationer där allas blickar riktas mot dig och du på ett för dig främmande språk, ska stå och redovisa inför en grupp fnittrande ungdomar.

Vem som helst skulle känna så i en liknande situation. De som skrattar borde slängas ut av läraren på en gång, som ju faktiskt är den som är vuxen och ansvarig för att du och alla andra elever får en möjlighet att lära och utvecklas. Jag tycker att du ska berätta för din lärare hur du känner det om du inte redan har gjort det. När det gäller dig själv, har jag inget annat råd än att fortsätta kämpa på med redovisningar och studier. Om du börjar skolka och undvika sådana situationer kommer ditt problem att förvärras. Det är inte du som behöver ändra på dig, det är lärarna och dina klasskamrater.

Du kanske kan hålla ett föredrag för dina kamrater om dig själv, ditt hemland och hur upplevt det att komma till ett nytt land med en annan kultur och ett annat språk. Jag tror att många av dem egentligen är lite nyfikna och tycker att det skulle vara spännande att lyssna på dig. Stå på dig och försök vara stolt över dig själv. Orkar du inte och du tycker att det blir svårare och svårare, så kan du kontakta kuratorn eller skolpsykologen för att få hjälp. Inte för att det är något fel på dig, utan för att de kanske kan ge dig stöd att våga utmana dig själv. De kan också påtala för lärarna vikten av att de tar sitt ansvar i klassrummet.
Lycka till!

Malin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista