Inbrottet gjorde mig otrygg

Hej!
Vi hade ett inbrott i vårt hus för två år sedan. Och det har varit en väldigt jobbig tid efter det. Dom tog alla smycken jag hade och det var otroligt mycket arvsmycken efter min mormor, mamma och syster. Och självklart tv, data osv. som vid dom allra flesta inbrott som man läser om dagligen i tidningen.
Men dom tog också ifrån mig/oss vår trygghet i vårt hus. På kvällarna känns det som om nån tittar in och man måste rulla ner persienner hela tiden för att känna en liten trygghet. Och man sover med lampor tända både utvändigt och inne i huset. För att man ska kunna se om nån kommer in i huset. Finns det nåt tips eller vadsom helst som man kan göra för att komma ur detta?

Man ska ju inte behöva flytta för att känna sig trygg igen.
mvh Pia

Hej Pia!
Din beskrivning av hur inbrottet drabbat dig och vilka konsekvenser det fått på ett djupare plan är en mycket vanlig och helt naturlig reaktion på det som hänt. Att känna sig trygg är ett av våra mest grundläggande behov, och för de flesta av oss känner vi oss som tryggast i vårt egna hem.

Det som händer när någon bryter sig in, rotar bland våra personliga tillhörigheter och tar med sig vad de vill ha, är att våra grundvalar ruckas. Det vi tidigare tagit för givet och upplevt som tryggt känns inte längre tryggt. Psykologiskt och biologiskt reagerar vi med stress och oro och försöker göra vad vi kan för att återskapa en känsla av trygghet. Du beskriver hur du känner dig iakttagen, drar ner persiennerna, tänder lampor o.s.v. Allt detta för att bygga upp en känsla av trygghet. För många människor räcker allt det man försöker göra inte till, utan känslan av otrygghet kvarstår. Det kan till och med ibland vara så att de trygghetsbeteenden man utvecklar i sig blir ett hinder för att känna sig trygg, eftersom det går åt så mycket energi och uppmärksamhet att ”bygga upp” dessa skyddsvallar. Att dra ner persiennerna och tända i hela huset ger kanske en kortsiktig lättnad, men långsiktigt kan det bli ett hinder att släppa taget om det som hänt och gå vidare.  

Eftersom det gått två år sedan inbrottet och du fortfarande inte kan känna dig trygg tycker jag du ska fundera på att söka professionell hjälp. Ett första steg kan vara att kontakta brottsofferjouren. De har stor erfarenhet av att möta människor som drabbats av brott och de kan informera dig vilka rättigheter du har att få hjälp av samhället. Du kan även se över dina försäkringar. Många har utan att veta om det rätt att få krisstöd genom sin försäkring. Vissa vårdcentraler kan remittera till psykolog för krisbearbetning.

Lycka till!

Malin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".