Julefrid, julestrid

9:25 min

Julpsykologen den 28 - 30 december 2010

Julen är familjens högtid. Det är under juldagarna som hela tjocka sjäkten har tid att träffas, äta gott och njuta av att bara vara tillsammans... Eller?

Hur blir det de jular när allt inte är sådär enkelt som vi kanske skulle önska? När man ligger i skilsmässa, när svärfar börjat dricka eller mormor träffat en ny man som ingen står ut med?

Lina firade julen tillsammans med sin flickvän och svärmor. Och det blev som det alltid blev - svärmor började frenetiskt storstäda hela Linas hus och Lina kände sig kritiserad och provocerad, men vågade inte protestera. Hon ringer Julpsykologen för att be om råd - hur våga stå upp för sig själv?

Anders tillbringade julen ensam, i en främmande stad. Han är nyseparerad och berättade i Radiopsykologen före jul om sina våndor inför första julen ensam. Vi ringer upp honom igen för att höra hur det gick...

Lisa har precis som Anders nyligen separerat. Hon har haft barnen hos sig under julhelgen men nu ska de flytta till sin pappa och för Lisa närmar sig ensamheten... Hon brottas med känslor av misslyckande, övergivenhet och tomhet. Hur ska hon hantera alla känslor?

I sista delen i serien har Malin Edlund samlat gäster kring sitt bord: Bosse Löthen, författare och fembarnsfar som själv växte upp i en familj som bar på många hemligheter och Teresa Tönisberg, psykolog och komiker, som också hon har kluvna känslor kring julen.
Tillsammans svarar de på alla de frågor som kommit till programmet under den gångna veckan.Lyssna också gärna på Tendens, som sänder under samma tema

Hur var din jul? Känner du igen dig i det som Lina, Anders och Lisa berättar?