1 av 3
Päronkaka, glass och skum av lagerblad och mjölk. Foto: Johanna Petersson/Sveriges Radio
2 av 3
Päronefterrätt. Foto: Johanna Petersson/Sveriges Radio
3 av 3
Grönkålssoppa med porcherat ägg och brödchips. Foto: Johanna Petersson/Sveriges Radio

Evas läckra julmeny

Grönkålssoppa, sidfläsk med äppelchutney och ingefärsglace och sist men inte minst – päronmazarin med hasselnötsglass och lagerbladsskum... Hur låter det? Receptet hittar du här.

Grönkålssoppa

Ingredienser:

  • 2 stånd färsk grönkål ca 500 gram eller 500 gram fryst
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 6 dl grönsaksbuljong, 2 dl grädde
  • 0,5 tsk salt, 1 krm vitpeppar och 1 tsk kummin.

 Tillagning:

  1. Använder du färsk grönkål sköljer du bladen och rensar dem samtidigt. Dra av eller klipp av kålbladen från stjälkarna.
  2. Skär grönkålsbladen i strimlor och lägg i en bunke.
  3. Använder du fryst grönkål är det bara att öppna påsen.
  4. Skala och hacka löken.
  5. Fräs löken i en stor kastrull i smör och kummin.
  6. Tillsätt grönkålen och rör om någon minut.
  7. Häll på vatten och tillsätt buljongtärningar. Rör om.
  8. Koka grönkålen i 15 minuter gärna under lock på medelvärme. Fryst grönkål i 5 min.
  9. Tillsätt grädden på slutet och koka upp.
  10. 10. Smaka av grönkålssoppan med salt och peppar.
  11. 11. Vill du ha en slät grönkålssoppa kan du mixa den i matberedare eller med stavmixer. Red av med maizena vid behov.
  12. 12. Servera grönkålssoppan med pocherat ägg.

Apelsin- och kryddpepparglacerat varmrökt fläsk

600 gr        Varmrökt sidfläsk

Marinad

0,5  dl           Sirap, ljus

3 st                Lagerblad

1 msk           Rödvinsvinäger

1 dl              Apelsinjuice

5 st                Kryddpepparkorn, grovt krossad

5 st                Vitpepparkorn , grovt krossad

Dekoration

2 kvistar       Timjan

Skär bort svålet på fläsket. Rista in dina initialer (Helenes förslag). Eller gör lite rutor i fläsket så att den härliga glacen kan sippra ner i fläsket. Blanda samman glacen. Lägg köttet  i en varm stekpanna, fördela glacen på fläskbiten. Sätt in i ugnen ca 15 min på 150 grader och skya fläsket med glacen ca två gånger. Skär upp i skivor vid servering.

Pocherat ägg

Ingredienser:

1 st ägg

1 msk ättika

Salt

Tillagning:

1. Koka upp vatten. Stäng av plattan precis när det börjar koka och tillsätt ättika och salt.

2. Knäck ett ägg i en kopp. Lägg en sked i vattnet och rör upp en virvel med den. Häll sedan i ägget så håller det ihop. Om det inte gör det kan man hjälpa till med skeden. Låt ägget ligga i vattnet ett tag.

3. Ta upp ägget med en hålslev. Gulan ska vara lite krämig i konsistensen.

Äppelchutney

Ingredienser:

6       dl                  Urkärnad och klyftad Gravensteiner

2       msk              Matolja

2       st                  Röda lökar, skuren i tunna klyftor

½      tsk                Färsk riven ingefära

½      tsk                Bruna senapsfrö

2       msk              Muscovadosocker (mjukt finkornigt råsocker)

2       msk              Äppelcidervinäger

2       st                  Lagerblad

½      tsk                Salt

½      dl                  Vatten

Gör så här: Hetta upp matoljan i en kastrull. Fräs löken mjuk i oljan. Tillsätt ingefära, senapsfrön, och muscovadosocker. Rör runt lite i kastrullen. Tillsätt sedan äppelcidervinäger, lagerblad, salt, vatten och tillsist äpplen. Värm på låg temperatur i ca 10 minuter. Äpplena skall fortfarande vara lite fasta i konsistensen när chutneyn är klar. Mår bra av att mogna i smak ett par timmar innan servering. Serveras kall som tillbehör till både kött och fisk. 

Päronmazarin

64 bitar  / 2 st bläck (4 x 8 päronhalvor)

32              mogna päron

20 dl         strösocker

7,5 dl        vatten

0,5 dl        pressad citronsaft

500g         smör

Mandelkräm

850 g        riven mandelmassa

400 g        smör

400 g        vetemjöl

15 st          ägg

1 dl            mörk rom eller päroncognac

2 tsk        bakpulver

Skala och kärna ur päronen. Koka socker, vatten och citronsaft till en ljus karamell.Tillsätt smöret. Häll karamellen i formen så att den rinner ut över bottnen och lägg på päronen. Baka päronen i 175° ugn ca 40 min. Ta ut formen, låt den kallna. Vispa ihop mandelkrämen och spritsa ut den över päronen. Grädda i 200° ugn i 30 min. Ta ut och låt tarten vila i 3 timmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".