Foto: Stefan Gustavsson / Scanpix

Lägg ner snuskampanjen!

1:28 min

Sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg, fp, tycker regeringen borde sluta med sin snuskampanj. Regeringen försöker få EU-kommissionen att häva snusförbudet inom EU. Birgitta Rydberg förstår inte varför, och menar att det finns ett motstånd till snuset bland européerna.

- Människor i Europa vill inte ha snuset. Nu har 85000 personer hört av sig till Eu-kommissionen, och merparten av dem säger att de inte vill ha svenskt snus. Jag kan inte förstå varför regeringen lägger så mycket energi på att vi ska exportera snus. Det är liksom inte det som ger Sverige någon framskjuten position i Europa. Jag tycker man ska lägga ner det här med snuset.

- Du säger att det är bisarrt och förolämpande att handelsminister Ewa Björling skyller européernas motstånd till snuset på bristande kunskap, hur menar du då?

- Hon gick igår ut med ett pressmeddelande där hon säger att det är brist på kunskap om snuset som gör att européerna säger nej. Jag tycker snarare att det är tvärtom, att européerna vet vad det här är, en produkt som de inte behöver, och att då säga nej tycker jag är klokt av dem. Jag tycker det är lite förolämpande då att påstå att de inte vet vad det handlar om.

- Men om några européer skulle gå över från att röka till att snusa, vore inte det bra då rent hälsomässigt?, man får ju iallafall inte cancer av snus.

- Att man skulle få så många fler att sluta röka genom att börja snusa är en myt. Det har gjorts undersökningar som visar att det är en mycket liten del som har rökt som har gått över till snus. Det finns andra metoder att sluta röka, som är betydligt effektivare.

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista