Detta är premiären på O-ringen bloggen!

Det regnade kraftigt härom kvällen och tyvärr fick det mig osökt att tänka på O-ringen 2000 i Hallsberg. Då regnade det löjligt mycket. Vi har försökt förtränga men blir ständigt påminda och än värre blir det när vi nu 10 år senare står som arrangör igen!

Och visst är det märkligt att just vädret kan färga våra minne från O-ringenveckan.

Själv har jag genomfört alla O-ringen veckorna sedan 97, 12 x 10 etapper som orienterare och 1 O-ringen som arrangör. Umeå var premiär och just 97 vecka 30 var Umeå varmaste platsen i Europa. Vi bodde på ett elevhem i stan och tvingades ha korsdrag hela veckan för att stå ut. Det var det första mötet med orienterare från andra kontinenter. De japanska frukostarna gick inte av för hackor. Havregrynsgröten kryddades gladeligen med sill. Mumma.

Och när de kenyanska löparna, som Akademin försökte lära orienteringskonsten, kom på upploppet så slängde de en blick bakåt! Vem skulle komma på tanken att spurta förbi?

Veckan tog slut och på väg hem möttes vi av det kraftigaste åskvädret på mannaminne. Julivädret är vanskligt. Det kan lika gärna vara kallt och blåsigt med inslag av regn som soligt och badvänligt. Badvänligt blir det i Örebro oavsett.

Ändå tror jag Sälen 08 har satt ribban för framtida O-ringen. Då när i princip alla bodde bekvämt i hus insåg man fördelen och i år har det hyrts ut hus och lägenheter i Örebro som aldrig förr.

Visst fortfarande är Husvagnsekipagen dominerande och visst kommer klubbkvällarna att kännas lite styckade. Å andra sidan är just orienterare ett folk som gärna sprider sig över land och klubbgränser varför det inte bör vara något större problem snarare en tillgång.

Och vill man verkligen ha stor klubbgemenskap får man göra som Halmstad som har hyrt en hel anläggning i närheten eller som Stockholmsklubben Centrum som har hyrt ett hus med tillhörande trädgård. De som då inte får plats inom husets väggar kan därmed tälta, om det bli bra väder förstås. Och så får man sina klubbkvällar!

Nästa gång ska jag blogga om något som ligger många O-.ringendeltagare varmast om hjärtat; festen. Det som tidigare i folkmun hette 6:e etappen benämns numera som festen. Till och från har kritiken varit bitsk kring denna heliga ko. Det finns inga garantier för att det blir bra i år heller även om jag vet att arrangörerna gör allt som står i deras makt för att så ska bli fallet. Men jag har skickat ut två förlöpare som ska hitta den enklaste vägen till och från festen.

Väl mött då / Bosse