1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Ström

Ström är ett av Sveriges mest omtalade radioprogram. Trots att det går på riksradions P2 och att det handlar om smal, elektronisk musik. Så smal att även dom mest insatta ofta inte känner till vad som spelas.

Varför har detta ganska ”nördiga” program fått så mycket uppmärksamhet ända sedan starten för tre år sedan? Svaret är att Ström är mycket mer än radio; alla i strömredaktionen är etablerade artister och DJs. Andreas Tilliander, Håkan Lidbo och Mats Almegård spelar flitigt både som sej själva och tillsammans som Ström. Inget annat radioprogram har spelat showcase på Sveriges alla stora festivaler och dessutom gästspelat på utländska klubbar.

Varje år gör Ström en temaskiva som får massor av medial uppmärksamhet. Nu senast skapade svenska eliten av electronicamusiker ”Musik För Främmande Civilisationer” – musik som skulle uttrycka hela mänskligheten för en icke-jordisk lyssnare. Och samtidigt som musiken släpptes för oss jordbor skickades den ut i Universum mot en möjlig främmande civilisation från rymdstationen Esrange utanför Kiruna, i samarbete med Svenska Rymdbolaget.

Året innan gjorde Ström ”Ny Musik För Landssorg” som ett alternativ till den musik Sveriges Radio och TV spelar idag om vi drabbas av nationell katastrof. Och innan dess släpptes ”Pausfågeln Remixad” som en hyllning till Sveriges nördigaste radioprogram hittills – Veckans Pausfågel. Och i januari håller Ström i efterfesten på Art’s Birthday på Södra Teatern i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista