Golf

Robert Karlsson vann penningligan

Katrineholms golfare Robert Karlsson vann Europatourens penningliga med ofattbara 27 miljoner inspelade kronor.
Han var därmed förste svensk att vinna penningligan.

Det blev bara en delad 32:a i Masters-tävlingen - men Robert Karlsson var ändå den stora segraren på Valderrama på söndagen.

Karlsson blev den förste svenske herrgolfaren som vann Europatourens penningliga, order-of-merit.

Dansken Sören Kjeldsen gav Robert Karlsson en hjälpande hand genom att vinna touravslutningen i Spanien och förstöra britten Lee Westwoods chanser att passera svensken.
---Det skulle ha varit fantastiskt att avsluta med en bra vecka, men jag skäms inte över mitt spel här. På de sista 3,5 åren har jag tagit mitt spel till en ny nivå och det känns fantastiskt, sade Karlsson efter fullbordat faktum.

Det såg länge ut som om Robert Karlsson inte skulle kunna säkra segern i penningligan på egen hand. Britten Lee Westwood, den av Karlssons konkurrenter om slutsegern som hotade in i det sista, var ett tag bara ett slag efter Kjeldsen, och hemmafavoriten Sergio Garcia var uppe i delad ledning med dansken. Vid seger för Westwood hade Karlsson tvingats till ett bli sämst fyra för att vinna order-of-merit. -Det här har varit den hårdaste golfveckan jag har varit med om. Det har varit ett sådant läge att jag har haft allt i mina egna händer, men ändå inte, och det har varit svårt att hålla fokus. Jag trodde jag skulle kunna hålla allt prat om order-of-merit från mig, men det har inte gått.

Men till slut räckte det för Karlsson med hans 32:a-plats. För Kjeldsen rådde ingen på. Dansken fanns med i täten hela tiden under den svårspelade tävlingen på Valderrama. I blåst och regn visade han hela tiden upp stadigt storspel. Han vann på 276 slag, åtta under par och två före tysken Martin Kaymer och engelsmannen Anthony Wall. Lee Westwood och Sergio Garcia delade fjärdeplatsen, fyra slag efter Kjeldsen.

Karlsson gjorde birdie få fjärde hålet på avslutningsronden, men sedan blev det fem bogeys i scorekortet och med en 75-rond stannade han på 293 slag, fem över par och 17 efter segraren.

Men på söndagen fullbordade han ändå sitt framgångsrika golflivs största framgång.

Till slut vann han Vardon Trophy, pokalen som bevisar att han är etta i Europa. Han spelade in 2 732 748 euro, över 27 miljoner kronor, på 23 tävlingar på Europatouren i år. Padraig Harrington var närmast med 2 459 109 på bara 14 tävlingar och Westwood var trea med 2 424 642 på 21 tävlingar.

Något stort firande blev det inte. Robert Karlsson satte direkt efter prisutdelningen fart mot Malaga för att flyga till Shanghai, där nästa  tävling väntar.

Leif Johansson
leif.s.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista