BLOGG

Var är finnarna?

En så pass tuff sport som handboll borde locka mer finnar till sig, kan man tycka fördomsfullt. Det tycker iaf jag. Men, hockeyn är nr 1 i den finska sportvärlden, även här i Sverige. Så jag frågar: Suomalaiset käsipalloilijat Ruotsissa, missä olette?

Att jobba med finsk radio i Sverige kan mestadels jämföras med ett deckarjobb. Lättast vore att först hitta en person med finska rötter och sedan "hitta på reportaget". Men, så jobbar inte journalister. Dagsaktuella ämnen som står på agendan är givetvis prio ett, sedan börjar sökandet efter lämplig person att intervjua. Stundtals ett riktigt hästjobb.

---

Finnarna börjar, trots den stora mängden, bli osynliga här i Sverige. Man heter inte längre nödvändigtvis Jarmo, Pekka eller Jussi. Nej, killarna med rötter i de tusen sjöarnas land heter Peter (rimmet!), Tomas och Jesper.

---

Så, jag har länge undrat över varför handbollen inte lockar till sig finnar i högre grad. Handboll är fysiskt, hårt, snabbt och finurligt. Och till skillnad från hockeyn används inte hjälm och andra skydd. Efter en smäll räcker man fram handen och hjälper upp honom, inga konstigheter. Till skillnad från neanderthalarsporten hockey där spelarna ska fäktas och slåss efter varje avblåsning. "Öh, jag var här först *push & shove*". Lite mer gentleman över handbollen mao.

---

Finnar är hårda, det osar perkele och sprit om dem. Iaf enligt den fördomsfulla (fulla ja) bilden av den mystiske mannen från öster med kniven dragen mot svennens strup.

---

Där har vi kanske svaret, vi finnar kanske är lite mer grottbjörnens folk än grevinnan och betjänten. Även om promillehalten i den senare lockar...

---

Och kanske är det helt enkelt så att finnar tycker att handboll är en svensk sport, dvs bögsport. Män som pucklar på varann utan vapen (hockeyklubba), om inte det är gay så vete fan vad som är. Brottning kanske. Rör inte mig om du inte har klubba i handen och hjälm på huvudet.

---

Nog om fördomar fram och tillbaka. Jag fortsätter att sprida handbollens budskap bland mina finskättade vänner, och vill nog tro att mina idéer börjar få fäste...

---

Så till deckarjobbet.

---

Visst, Finland är ett tvåspråkigt land, och de allra flesta handbollsspelare är finlandssvenskar. Alltså finländare med svenska som förstaspråk (därav bögreferensen innan). Finlandssvenskar förväxlas ofta lite slarvigt och felaktigt med såna som jag, en svensk med finska som förstaspråk. Vi kallas sverigefinnar.

---

Ok, ett nytt försök att redovisa deckarjobbet...

---

Så här ser det ut i dagsläget. Jag har listat upp alla (som jag hittat) med finsk anknytning inom svensk elithandboll på herrsidan. Dvs Elitserien & Allsvenskan (samt några ex-lirare). Totalt 28 lag. På listan återfinns såväl spelare, ledare och domare:

 • Ville Kangas – Önnered
 • Janne Ekman – Guif (ass. tränare)
 • Daniel Ekman - Guif
 • Tomas Westerlund – H43 (tränare)
 • Jesper Ahonen – Skövde
 • Jesper Korhonen Konradsson – Alingsås
 • Simon Aulén – Hallby
 • Henri Auer – Djurgården
 • Sebastian Johansson – Tumba
 • Tommy Suoraniemi – Drott (ass. tränare)
 • Jan Hagman – Alstermo (kval till Allsvenskan)
 • Niklas Virolainen – Aranäs (ass. tränare)
 • Tomas Hagman – Skånela
 • Henrik Mäkinen – domare
 • Petri Koponen - domare

Alltså bara 15 st! Skrämmande dåligt!

---

2 av dessa är domare så vi räknar bort dem. 13 återstår. Av dem är 4 tränare. Vi räknar bort dem också. Det återstår därmed 9 spelare i de två högsta serierna. 9 spelare.

---

Enligt SCB:s undersökning från 2008 finns 675 000 personer i Sverige med finska rötter. Till dessa räknas personer födda i Finland, personer med minst en förälder född i Finland eller med minst en av mor- eller farföräldrarna född i Finland...

---

Att bara 9 av dessa 675 000 skulle hålla på med handboll på elitnivå i Sverige kan inte vara sant! 0,0000133% av finnarna i Sverige alltså! En hundradels jävla promille!!!!!

---

Så du handbollsspelare med finska rötter, kliv ut ur skåpet, ta med dig en Defibrillator och kom och hjälp mig!

---

Snacka om en droppe i havet, eller en fjärt i Sahara som vi säger på finska...

---

Dags att runda av känner jag.

---

Om vi kollar bakåt i tiden kan vi hitta tre finska spelare som faktiskt lämnat avtryck i svensk handboll: Teddy Nordling, Jan Källman och Olle Stenius. Det som är sorgligt är att dessa spelare aldrig fick uppleva landslagsspel i mästerskap. Kan tänka mig att ifall de haft svenskt pass hade samtliga spelat för Sverige och vunnit mästerskap!

---

Den främste finska handbollsspelaren genom tiderna, Mikael Källman, spelade dock aldrig i Sverige. Istället blev det spel i Tyskland och där vann han bland annat Bundesligan 2 gånger, 2 titlar i Tyska cupen och så blev han vald till Årets spelare i Tyskland 1992!

---

Så där, du som läst ända hit har fått lite information om minoritetsgrupperna sverigefinnar och finlandssvenskar. Det trodde du inte när du började läsa en handbollsblogg va? Det är så vi jobbar inom media, lurar in folk till att läsa om nåt och så får de nånting helt annat.

---

Till den tappra skaran av 0,0000133% vill jag bara säga en sak:

KIITOS! För att du förgyller min vardag med underbar handboll!

---

Måste bjuda på en fantasy-uppställning med bara finnar:

MV: Janne Ekman (sorry, comebackdags)
H6: Simon Aulén
H9: Ville Kangas
M9: Henri Auer
V9: Sebastian Johansson
V6: Jan Hagman
M6: I brist på mittsexor får Niklas Virolainen hoppa in här (tills Elverums finske landslagsman Leonel Ojala återfinns i svensk handboll).

---

Fan, man får inte ens ihop en komplett startsjua med spelare på ordinarie platser...

---

Noterade förresten i helgen att Finlands U18-landslag kvalade in till EM som spelas i Österrike. Hyvä Suomi! Kanske det finns hopp om framtiden?

---