BLOGG

Var är finnarna? - Del 2

Efter förra veckans inlägg om den finska handbollen antog jag att det skulle bli första och enda gången jag skrev om ämnet. Men bara några minuter efter publiceringen tog finska handbollförbundets verksamhetsledare kontakt med mig. Då kör vi en uppföljning, helt enkelt!

Om du mot förmodan inte känner igen tjejen på bilden, är det dags att uppdatera ESC-kunskaperna. Pernilla Karlsson ska nämligen representera Finland i årets Eurovision Song Contest med låten "När jag blundar". Hon är inte bara artist, hon är även handbollsspelare.

Laget hon representerar, Sjundeå IF, vann serien överlägset. Man vann också cupfinalen i januari och nu är laget framme i semifinal där de ställs mot IFK Helsingfors i bäst av fem matcher.

Så i maj får finsk handboll en mäktig skyltfönster ut mot Europa. Kanske nåt för Sverige att ta efter? Staffan Olsson i duett med Thorsten Flinck? (Eller kanske Sportbladets handbollsreporter Johan Flinck om vi ska ha en handbollskoppling fullt ut...)

---

Efter den avstickare går vi rakt på sak.

---

Finsk handboll är på frammarsch:

  • Antalet licensierade spelade ökade med 22% i fjol
  • I år ser det ut att bli en ytterligare ökningen av antalet utövare, prognosen ser ut att landa i +10%.
  • Det finns i absoluta tal ca 4000 handbollsspelare i Finland i dagsläget.
  • Det finns en vision om att Finlands a-landslag ska kvalificera sig för mästerskap senast 2021.

---

Fler finska handbollsspelare har det alltså blivit, och fler ska de bli!

Och detta med svensk hjälp!

---

De senaste åren har vi sett några spelare som figurerat i olika svenska landslag ta steget (eller båten) till finska landslaget. Henri Auer, Janne Ekman och Leonel Ojala är killarna jag tänker främst på. Inte minst pga guifkopplingen!

Och på senare år har landslagen börjat vinna också. P90-landslaget tog sig till två raka EM-slutspel och i början av april i år kvalade P94-laget in till EM-slutspelet.

---

Finska Handbollförbundet har även köpt rättigheterna till "Svenska Handbollförbundets Tränarskola". Dvs man anammar den framgångsrika svenska modellen inom tränarutbildningen i Finland. Ett stort steg för grannarna i öst. Kanske vi får se några nya varianter av gurkburken om ett par år, "kurkkupurkki" typ.

---

Så du handbollsspelare i Sverige (eller nån annanstans) med finska rötter. Om du är sugen på att representera Finland i landslagssammanhang, ta gärna kontakt med finska handbollförbundet! Vem vet, kanske du får dra på dig en snygg SUOMI-paita även på handbollsplan. Dags att kliva ut ur finnskåpet även när det inte är hockey-VM!

Tomi Puikkonen, verksamhetschef på Finlands Handbollförbund berättar om möjligheterna för spel i de finska landslagen:

Vi söker gärna svenska spelare, för standarden brukar vara så pass bra, att de ofta platsar i finska landslag.

Leonel Ojala var den senaste som vi hittade, och han blev ett stort hjälp för herrlandslaget.

Du måste ha några slags rötter till Finland, till exempel om nån av dina föräldrar har finskt medborgarskap.

---

Så man kan nog konstatera att finsk handboll inte mått så här bra någonsin. Bra kan givetvis bli ännu bättre, så var en god granne och angiv dina gömda handbollsfinnar! Bjussar på en direktlänk, ole hyvä!

---