1 av 5
Rallyföraren Eric Johansson blev bäste sörmlänning i Mälarrallyt. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.
2 av 5
Eric Johansson under tävlingen. Foto: Crister Nystrand
3 av 5
Tävlingens kanske lerigaste bil. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.
4 av 5
Crister Nystrand är en av initiativtagarna till Svenska Rallycupen. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.
5 av 5
Eskilstunaföraren Larsove Runeson tävlade i Mälarrallyt med en Saab V4. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.
RALLY

Johansson snabbaste sörmlänning vid rallyfest

2:24 min

Under lördagen arrangerade motorklubben SMK Södermanland rallyklassikern Mälarrallyt. Rallyförarna bjöds på fina vägar, regn och rusk i de sörmländska skogarna. Vann gjorde Joachim Grahn från Simrishamn. Eric Johansson från Nyköping blev snabbaste sörmlänning.

Regn och åter regn. Det var gummistövlar på för såväl tävlingsledning som förare då Mälarrallyt kördes i de sörmländska skogarna under lördagen. Rallyt bestod av sju specialsträckor på totalt fem mil fin rallyväg och 18 mil transport. Huvudort var Eskilstuna, men rallyt gjorde nerslag i både Åkers Styckebruk, Nykvarn, Härad och Barva. Rallyt var en stor succé för arrangörerna då det till slut fanns över 200 bilar i startlistan.

Tävlingsledare Mats Henningsson var mycket nöjd:
- Det har gått väldigt bra, trots regn och allt som har varit. Henningsson och hans kollegor i tävlingsledningen var oroliga in i det sista, vissa av dem har arbetat dygnet runt för att kunna arrangera rallyt. Varför han engagerar sig så mycket vet han inte riktigt, inte heller varför det är just rally.
- Jag vet inte, det bara sitter i blodet.

En annan som deltagit i planeringen av Mälarrallyt, och framförallt Svenska Rallycupen som hade premiär idag, var Crister Nystrand. Han är en av initiativtagarna bakom cupen och ser med tilltro på framtiden för svensk och sörmländsk rallysport:

- Det här är en sammanslagning av två tidigare cuper som kan ses som en succé då vi fått ordentligt gensvar och så många som över 200 startande. Det här är en av sju deltävlingar, och tillsammans med DM kommer rallysporten få en större status och draghjälp.

- Mälarrallyt har en anrik historia, och det är oerhört kul att vi fått så många startande. Det är oerhört roligt för de sörmländska klubbarna som anordnar en så klassiskt känd rallytävling som Mälarrallyt.

Bäst tyckte Johan Rudengren om sträckorna i Barvaskogen:
- Vi har ett vägnät här som håller SM-nivå, sa Rudengren vid målgången av rallyts sista sträcka. Inför tävlingen hade han hyrt en bil för att få lite extra tävling inför SM-rallyt i Tingsryd nästa helg.

- Det var extremt halt på de första sträckorna, så det blev besvärligt. Annars har det gått bättre på slutet, konstaterade Rudengren som slutade på en sjunde plats efter dagens sträckor.

Snabbaste sörmlänning var 23-årige Eric Johansson från Nyköping. Han slutade på en femte plats efter både tjuvstarter, snurrningar och en och en annan blöt överraskning.

- Det har överlag flutit på bra, men det har varit en del rattrost, sa en ändå ganska nöjd Johansson. Förutom vädret har det varit en kanontävling, summerade Johansson.

- Bilen gör jobbet, det mesta i alla fall, skrattade sörmlänningen som inte skulle vilja byta bort rally för något.

Vann gjorde Joachim Grahn i en Ford Focus WRC som blev totalsegrare i rallyt med endast 6,6 sekunder till godo efter 5 mil i tävlingstempo.

Josefin Lundin
josefin.lundin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista