Heimir Óli Heimisson. Foto: Gunnar Johansson / guif.nu
BLOGG

Taktiska funderingar

Var och kikade på dagens Guifträning, då nyförvärvet Heimir Óli Heimisson skulle vara på plats för första gången som Guifare. Det såg riktigt, riktigt spännande ut!

För det första slås man av hur jävla stor Heimisson är. Blank såg faktiskt helt normallång ut stundtals när han stod bredvid den enorme islänningen.

---

Och inte bara storleken imponerade, den unge mannen har skottkraft också visade det sig. Tror att det här nyförvärvet blir en obehaglig överraskning för motståndarlagen här hemma i Elitserien.

Ska bli riktigt intressant att se hur tränar-Krille tänker utnyttja laget under kommande säsong, när han nu har 4 mittsexor i truppen: Blank, Oldberg, Axell & Heimisson.

Vem gillar inte att labba med laguppställningar? Speciellt så här i fotbollsmästerskapstider har ju var och varannan svennebanan sin startelva klar för sig. Så jag hänger med i trenden och bjuder på uppslag främst kring försvarsspelet:

Innan Guif skaffade Heimisson hade jag följande försvarsuppställning i tankarna:

  • 6-0: Tholin, Robin A, Blank, Oldberg, Stenbäcken, Zacke.

Ser riktigt stabilt ut! Men nu med Heimisson i laget finns kanske ett ännu tyngre försvarsalternativ att tillgå - Mer storlek och muskler. Låt Robin A. vila i försvarsspelet, flytta ut Oldberg på v2 och sätt in Heimisson som trea bredvid Blank:

  • 6-0: Tholin, Oldberg, Blank, Heimisson, Stenbäcken, Zacke.

---

Det var försvaret det.

---

Och så här kan det bli anfallsmässigt när det gäller linjespelarna:

  • Blank får koncentrera sig på att "bara" spela bakåt.
  • Oldberg och Heimisson slåss om linjeplatsen i anfallet.

---

Ett tänkbart alternativ (som jag tjatat om förut) är att Oldberg går tillbaka till 9M. Med hans skottstyrka bör det vara ett hett alternativ. Robin har ju tidigare pratat om saknaden av spelet på 9M. Men då får han tampas med Stenbäcken och Andersson i första hand om speltid på V9, inte det lättaste det heller...

---

Som sagt, ska bli riktigt intressant att se vilka olika varianter vi får se under hösten och vintern. Det där var ju bara 6-0, sen finns ju 5-1, 4-2 och 3-3 att köra med också, som man stundtals kört under föregående säsonger...

---

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista