Erika Blomstrand, måldrottning United. Foto: Anders Kjaersgaard/Akfoto.se
FOTBOLLSBLOGGEN

Snart måste måldrottningen långpendla

Erika Blomstrand trivs med fotbollslivet just nu.

Hon vräker in mål i Eskilstuna United, som jagar en plats i damernas nya superetta till nästa år. Men snart börjar en jäktig tid för Erika.

Från början av september ska hon långpendla och flyga hem från studierna i Umeå för att träna och spela matcherna med United.

- Men jag är inte orolig. Jag har redan provat på pendlandet under ett par perioder och det har funkat bra, säger Erika.

Under hösten 2009 flygpendlade Erika första gången. Det var då hon inledde studierna till civilingenjör i Umeå och åkte hem och spelade i september och oktober.

Men då räckte det inte för att bidra till nytt kontrakt för United i söderettan, trots att Erika gjorde 14 mål. De senaste två åren har hon spelat för Umeå Södra i norrettan, men när Erika fick möjlighet att läsa på distans under våren skrev hon på för Eskilstunalaget till den här säsongen. Och här har hon visat att hon fortfarande är en vass avslutare.

Men 3 september återvänder Erika till Umeå tillsammans med pojkvännen Alexander Larsson, som är en av IFK Eskilstunas bästa spelare. Erika spelar dock kvar i United säsongen ut.

- Jag ska göra som under försäsongen. Ska hinna vara hemma och träna en del förutom att jag spelar matcherna, säger Erika.

Frågan är bara om United kan få behålla Erika nästa år. Hon är inte klar med studierna i Umeå förrän till sommaren 2014.

- Jag har inte funderat på det än. En del kan jag säkert plugga på distans, men det kommer också att krävas närvaro i Umeå. Får se om det går att pussla ihop. Kanske lägger jag av, jag är ju gammal som damspelare, säger 24-åriga Erika och skrattar.

Uniteds tränare Viktor Eriksson säger så här om framtiden:
- Finns det nån chans att vi kan behålla Erika ska vi göra allt för att sy ihop något. Hon är ju oerhört värdefull för oss.

Erika har ett imponerande målfacit i division ett-fotbollen sen 2008, då hon gjorde 16 mål för United. Året efter blev det 14 för United, 2010 och 2011 11 mål båda åren för Umeå Södra och nu leder Erika skytteligan i söderettan med 14 mål.

- Att slå mitt målrekord är ju egentligen oviktigt. Det viktiga är ju att det går bra för laget och att vi klarar vår målsättning. Men gör vi det det kommer jag säkert också att göra fler mål, säger Erika.

När serieledande Dalsjöfors gick i konkurs och tvingades dra sig ur serien efter vårsäsongen fick United en extrachans att ta en direktplats till nya superettan. För det krävs en plats bland de sex bästa medan bästa sjuan i de två division ett-serierna får en kvalchans mot division två-lag.

Ettan och tvåan i Uniteds serie får dessutom kvala till allsvenskan.
- Jag har en bra känsla. Vi blev bättre och bättre under våren och hösten har ju också startat ganska bra, även om vi vill glömma krysset hemma mot Norrköping. Bortasegern mot Öster senast var dock riktigt stark, säger Erika.

Efter våren tappade United backen Helena Hansson och mittfältaren Fia Jonsson till studier i USA. Eftersom det trillade in alldeles för många enkla mål under vårsäsongen var det också nödvändigt att förstärka målvaktssidan.

Det ser ut som United lyckats bra med sommarvärvningarna. Målvaktstalangen Emelie Lundberg har återbördats från Örebro. Dessutom har försvarsspelarna Marie Ståhlberg, som har allsvenska meriter från Örebro, och amerikanskan Karise Hilt anslutit.

- Alla tre är duktiga spelare. säger Erika.

Något överraskande är det mångåriga lagkaptenen och länge givna mittbacken Jenny Johansson som bänkats för att ge plats för Hilt. Jag trodde att United i stället skulle flytta upp Elin Wahlström till hennes gamla plats på mittfältet.

Tränarna med Viktor Eriksson i spetsen har dock inte varit riktigt nöjda med Jenny och med Hilt och Wahlström får de nu mycket bra längd i mittförsvaret.

Glädjande med höstpremiären mot Norrköping förra veckan var att United noterade årets högsta publiksiffra, 248. Det är fortfarande alldeles för dåligt och fler borde ta chansen att se United hemma mot nästjumbon Lindsdal på lördag.

Skulle förvåna om inte målglada United kan bjuda på bra underhållning då och att vi får se fler fullträffar av anfallsparet Erika Blomstrand och Felicia Karlsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".