FOTBOLLSBLOGGEN

Gemensamt för ” Alms lag” – tråkig fotboll Men Wiklund får ut det mesta av City

Det finns en gemensam nämnare mellan Andreas Alms förra lag,  Eskilstuna City, och hans nuvarande, AIK från Solna. Båda spelar ganska tråkig fotboll, men klarar likväl av det viktigaste. Att plocka rejält med poäng.

Framförallt då AIK, som har toppkänning i allsvenskan. Men även Eskilstuna Citys debutsäsong i norrettan är så här långt klart godkänd.

Finns det då anledning att klandra Adde Alm och hans kollega i City, Daniel Wiklund, för att de tillhör fotbollens dödgrävare? Nej, absolut inte.

Tycker att både Adde och Daniel fått ut det som går av sitt material. Att vara mer underhållande har de helt enkelt inte spelare till.

I första hand gäller det City. Ska laget klara kontraktet är det inte skönspel enligt Barcelonas passningsmodell som gäller, utan hårt arbete. För mig får City vara hur tråkiga som helst bara de ser till att de får spela division ett-fotboll även nästa år. Men på sikt är det naturligtvis nödvändigt att Daniel Wiklund får bättre spelare för att utveckla laget och ta nästa steg. Citys målsättning är ju att vinna serien eller kvala upp till Superettan 2014.

För att förstärka truppen måste Citys marknadssäljare Christer Andersson få Eskilstunas näringsliv att ställa upp ännu mer. Jag gillar den hemvävda satsningen med att City ska innehålla 75 procent Eskilstunakillar i laget. I dag är Sierra Leone-importen Lansana Kamara den ende utifrån som är helt ordinarie i startelvan. Dessutom finns Strängnäskusinerna Adnan och Haris Cirak samt Thomas Allerbrand från Sala i truppen. Men för att nå Superettan räcker det inte med så mycket hemvävt.

Jag har sett Citys samtliga hemmamatcher och även premiären borta mot Frej. Som jag bedömer det behöver City fyra-fem nya startspelare för att nå målet.

Vårens största utropstecken tycker jag 19-åringen Filip Rogic är. Han har mestadels spelat på vänsterkanten, men även med framgång använts som toppforward. ”Fille” är lagets bäste målgörare med fem fullträffar och flera assist.

Efter säsongen går Filles kontrakt ut och det är bara att hoppas att City förmår honom att skriva på ett nytt innan dess. Annars är det risk att någon klubb i en högre serie värvar Citytalangen och att klubben bara erhåller ganska blygsamma utbildningspengar som när Viktor Prodell gick till Åtvidaberg och Simon Lundevall till Västerås SK när kontrakten hade gått ut.

Ett snäpp bättre kan City även bli med dagens trupp om inte Wiklund envisas med att spela med Serkan Pektas på högerkanten. Visst jobbar han hårt, men Serkans fötter är alldeles för okänsliga och jag tycker det finns bättre alternativ. Som Daniel Karlsson, Adnan Cirak (som är tillbaka efter vårens långvariga knäskada) eller rentav Robin Mellqvist. Efter att ha spelat för IFK Eskilstuna, Skogstorp och Södra FF får Robin en ny chans i City, där han inte fick nytt kontrakt efter att ha varit ordinarie under 2006.

Vanligtvis tar ju de flesta lagen fler poäng hemma än borta. Men med City är det tvärtom efter vårsäsongen.

När jumbon Enköping kommer till Tunavallen i kväll för höstpremiären vill jag därför att City hittar en bättre vinnarkänsla på hemmagräset. Det borde inte vara något problem eftersom Citys publikstöd är bland det bästa i serien och laget numer även har en klack i form av killarna och tjejerna i Blå Tåget.

Lite OS-is bara att kvällens match kolliderar med OS-semifinalen Sverige-Ungern. Det betyder säkert att minst ett par hundra väljer tv-soffan framför Tunavallens plaststolar i handbollsstaden Eskilstuna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".