Eskilstuna

Träffade tjurig Citytränare efter den viktiga segern

Jag fick nöja mig med första halvlek av Sveriges handbollssemifinal i OS i går kväll.  Som fotbollsbloggare kunde jag ju inte missa Eskilstuna Citys höstpremiär i norrettan mot Enköpings SK och vi dryga 500 som var på Tunavallen fick också en seger att glädja oss åt.

1-0 mot jumbolaget från andra sidan Mälaren blev en favorit i repris för City från vårmötet, men det krävdes två straffar för att hemmalaget skulle fixa trepoängaren och det ska ju egentligen inte behövas. Men det är större stjärnor än Emil Fritzell som skjutit mindre bra och fått se målvakten rädda. Vikarierande lagkaptenen Victor Sundberg var däremot hur säker som helst på den andra straffen, som satt klockrent mitt framför Citys klack Blå Tåget.

En väldigt viktig seger för City som nu i alla fall hängde av ett av bottenlagen. En typisk Citytriumf också – efter stabilt försvarsspel och hårt arbete. Men den var solklar. Förutom straffmissen hade även Daniel Karlsson ett stolpskott och så räddade nye Enköpingsmålvakten Max Bergander ett bra frilägesskott från William Celsing.

Enköping var inte helt ofarligt och skapade ett visst tryck i slutet av matchen när Citymålvakten Nicklas Bergh tvingades göra en jätteräddning. Men totalt sett var Enköping det blekaste laget jag sett på Vallen i år i den här serien och en tabell ljuger ju aldrig. Det är en hård sanning för lagen som ligger i botten.

William Celsing fick priset som bäste hemmaspelare och det var välförtjänt. Den långe, snabbe anfallaren fälldes vid båda straffarna och gjorde ett jättejobb på topp. Väldigt roligt också att se Anton Hansén i hans första match från start i ettan. Den förre pojklandslagsmannen spelade mycket säkert och följsamt i mittförsvaret.

- Men det är lätt att spela med Sundberg bredvid sig och Bergh bakom sig. Det är två skickliga och rutinerade killar, sa Anton.

Tränaren Daniel Wiklund ville dock inte uttala sig om vad han tyckte om Antons insats.

- Jag uttalar mig aldrig om enskilda spelare, sa Daniel.

En tjurigare tränare vet jag inte om jag stött på efter en seger, men det berodde nog säkert mer på att Citytränaren inte gillar mig och helst skulle se att jag inte gör den här comebacken som skribent. Under mina många år som sportreporter och krönikör på Folket och Södermanlands Nyheter har jag delat ut både ros och ris. Jag har inte varit rädd för att sticka ut och många spelare och ledare har säkert blivit förbannade på mig för det jag skrivit. Men för de allra flesta har ilskan runnit av dem snabbt och jag vågar påstå att jag har ett gott förhållande i dag till så gott som alla jag kritiserat genom åren. De flesta har förstås insett att de fått ännu mer beröm, men Daniel Wiklund verkar vara en otroligt långsint person. Något som jag tyvärr inte kan göra mycket åt.

Dessvärre är Daniel allmänt mediafientlig och vill aldrig lämna ut sina startuppställningar, vilket skulle kunna ge tidningarna i stan bra uppslag till förhandsartiklar och mer publicitet för City. Som till exempel inför Enköpingsmatchen när Hansén fick chansen i stället för Rebin Sulaka.

I den här bloggen kunde du ändå läsa Citys startelva före matchen och att den stämde till punkt och pricka var förstås extra kul när Daniel Wiklund uppträder som han gör. När Erik Hamrén kan offentliggöra landslagets startelva vid lunchtid på matchdagen ska givetvis Daniel kunna göra detsamma dagen före med Citys lag. Utgången av matcherna skulle inte bli annorlunda för det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".