Foto: Jessica Gow/Scanpix
BLOGG

Om biljettpriskritiken

Då är "fansen" på krigsstigen igen. I våras blev det ramaskri när Guif önskade motta betalning i förskott för slutspelsbiljetterna. Nu blåser det igen. Guif har nämligen bytt villkoren i säsongsabonnemangen och det landade helt fel. Som vanligt...

Kortfattat:

Hittills har de lyckliga jävlar som haft förmånen att ha sittplatsabonnemang (säsongskort) till Guifs hemmamatcher i Sporthallen kunnat välja mellan att:

1: Betala för grundserien (i förskott) för att sedan ha förtur till sin/sina platser i ev slutspel/kval och sedan betala för dessa i efterhand.

2: Betala både för grundserien och ev slutspel (i förskott).

---

Nu har Guif ändrat i villkoren och det har tydligen väckt såpass stora känslor bland de känsliga eskilstunaborna att tidningarna (och radion) skrivit om detta.

---

Ändringen består i att om man väljer sätt 1 (se ovan) har man inte längre förtur till sin plats i ett eventuellt slutspel/kval.

---

Det som står på spel är att abonnenten måste chansa, går Guif verkligen till slutspel? 700 kronor är kostnaden för slutspelsbiljetten.

---

Guifs argument till ändringen är att de inte vill ligga ute med så stora kostnader utan att få in betalning för slutspelsbiljetterna. Som det varit hittills har inte räkningen kommit förrän efter avslutad säsong, och när slutspelet har pågått sedan mars är det väldigt enkelt att räkna ut att det blir tomt i kassakistan för löpande kostnader.

---

Den med bra minne kommer säkert ihåg att Guif kom med en vädjan i våras till sina abonnenter: "snälla, betala för din slutspelsbiljett i förskott". Detta på grund av just det faktum att intäkterna behövdes vid köptillfället och inte 100 dar senare.

---

Folk har alltså gått på matcherna först, och inte betalat förrän långt senare. Tänk, gå på bio, se filmen först och betala om tre veckor. Tänk om du inte tyckte om filmen. Snikna jävlar, ska de ha betalt för detta?

---

Enligt uppgifter från Guif brukar 90% av de som har abonnemang även köpa till slutspelet.

Då kan man ju verkligen undra, hur lite förtroende har laget bland sina "supportrar"? Tror man inte på slutspel?

3 av 14 lag i Elitserien spelar inte efter avslutad grundserie. Det är laget som kommer sist (åker ner i Allsvenskan) och så lag 9-10.

---

Det betyder att 11 av 14 lag har ett liv efter grundserien. Lag 1-8 går till slutspel och lag 11-13 får spela i Kvalserien. Och i kvalserien är det 5 st hemmamatcher vilket ger ett biljettpris på (700/5) 140 kronor. Dvs 10 spänn billigare per match än ordinarie pris i grundserien.

---

Och för att räkna på slutspelet. Förra säsongen spelade Guif 5 hemmamatcher, om det skulle bli en repris på det hamnar vi på samma summa, 140 jävla kronor!

---

Men visst. Det kan ju vara så att Guif tar sig till slutspelet via en femteplats i serien och åker ut i tre raka matcher. Då spelas bara en match i Sporthallen vilket skulle betyda 700 kronor för en enda match.

Så till viss del förstår jag kritiken, givetvis. Men å andra sidan har det varit för "snällt" av Guif med tidigare formatet "se först - betala sen"!

Och för att inte bara gnälla på de som gnäller, tänkte jag komma med en lösning:

Ha bara ett alternativ. En summa som täcker för alla matcher i Elitserien, slutspelet och europaspelet!

---

Då blir det lättare för alla! Köp säsongskortet eller ge chansen till någon av de hundratal som står i kö för en...

---

Enkel logik.

---

Nyheten läser du här:

---

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".