Fotbollsbloggen

Sundhage inspirerade även mig

I går meddelade damlandslagets förbundskapten Thomas Dennerby att han avgår om knappt en månad. Det var föga oväntat. Efter Caroline Segers och flera andra spelare ovanliga frispråkighet efter OS kände Dennerby säkert att han inte hade det rätta förtroendet längre.

Vem spelarna vill ha som efterträdare är ingen tvekan. Hon heter Pia Sundhage, är Sveriges främsta damfotbollsprofil genom tiderna och har fört USA till två OS-guld. Det vanligaste omdömet jag hört om Pia hittills är att hon är en bra inspiratör och jag kan bara instämma.

Jag tränade unga fotbollstjejer på 90-talet och i inledningen av den banan gick jag på en föreläsning med Pia i Sörmlands Fotbollförbunds regi. Jag var också på en med herrlandslagets dåvarande förbundskapten Tommy Söderberg och han och Pia är bland de mest medryckande människor jag stött på.

Från de här föreläsningarna gick jag med ett leende på läpparna, full med goda råd och idéer hur vi skulle jobba med våra unga fotbollspelare.

Pia Sundhage har sagt att det är en dröm att bli förbundskapten för Sveriges damer. I går var det lite svårare att tolka henne – om jobbet smäller högre än det hon har i USA. Om det amerikanska förbundet ställer upp på de krav hon ställt för att fortsätta där vet vi ännu inte. Men jag hoppas oavsett vilket att utmaningen att leda Sverige i EM på hemmaplan nästa år smäller högre.

Pia måste ju känna sig välkommen hem. Även förbundspamparna sprider idel lovord om henne. Hon är en vinnare och borde även vara rätt förbundskapten att slussa in nya spelare i landslaget.

OS visade att det behövs kvickare och mer tekniska spelare i det svenska laget. U 19-landslaget vann EM i somras och vi får hoppas att Pia och några av talangerna därifrån blir en vinnande kombination tillsammans med de bästa i dagens lag. Lotta Schelin behöver bättre understöd än i OS, då hon blev förfärligt kringskuren och ensam som toppforward i 4-2-3-1-systemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".