Fotbollsbloggen

Silly season – nytt från norrettan och damettan

Med full aktivitet fortsätter silly season. Här är mera nytt om Eskilstuna Citys och Nyköpings BIS konkurrenter i norrettan och Eskilstuna Uniteds i nya elitettan för damer.

NORRETTAN

GIF Sundsvall har bjudit in lokalrivalen Selångers skyttekung Ahmad Kreis till träning, trots att det nu bara skiljer en division mellan klubbarna mot tre när årets säsong började. Giffarna åkte ju ur allsvenskan och Selånger vann tvåan.

Kreis gjorde 24 seriemål och korades till bäste forward av alla i division två. Giffarna ska också testa Selångers mittback Robert Hammarstedt, skriver forzagif.se.

Apropå superettanklubben så skrev båda Skogstorpskillarna Marcus Danielson och Simon Helg fyraårskontrakt när de anlände till Sundsvall i år. Nyköpingssonen Fredrik Holster – som uttalat att han inte vill följa med ner i superettan – har ett år kvar på kontraktet.

---

Selånger rusade alltså genom tvåan direkt och gjorde sportslig succé. Men organisatoriskt hann föreningen inte med. Inför debutsäsongen i ettan har därför nu en arbetsgrupp för den sportsliga delen bildats, bestående av sex personer med Peter Koch som sportchef.

– Tidigare har Mikael Lundström gjort allt och det håller såklart inte. Nu ska vi göra en helt ny och proffsigare organisation så att vi inte längre håller division fyra-klass, säger Koch till Sundsvalls Tidning.

---

Örebro SK vill sno lillebror Forwards unge succétränare Axel Kjäll, 31. Axel – en gång underbarn som spelare i ÖSK – har kontaktats.
– Det pågår en dialog med ÖSK samtidigt som det parallellt pågår en dialog med Forward. Jag känner mig smickrad över att ÖSK hör av sig och att Forward gör allt för att hålla mig kvar, säger Axel till na.se.

Tackar han ja till ÖSK ska ha ingå i en tränargrupp med huvudtränaren Per-Ola Ljung och från Gais återbördade Alexander Axén. ”Alec” var ju en profil redan när han coachade Rynninge i kostym i division två-matcherna mot Eskilstuna City på Årby och Tunavallen.

Har tidigare berättat att Tony Andersson fortsätter som tränare i Sandvikens IF. I går presenterade klubben att den förre Köpingcoachen ska dela ledarskapet med årets assistenter Johan Forslöf och Anders Boman i två år framöver. Forslöf och Boman har gått den långa vägen i SIF som spelare och ungdomstränare.

SIF uppger också på hemsidan att samtliga årets spelare utom Jonas Österberg (flyttar hem till Halmstad) stannar. Skyttekungen Björn Berglund fullföljer alltså kontraktet, där han har ett år kvar.

Sirius har gjort klart med de sista spelarna som var aktuella från årets trupp. Målvakten Martin Karlsson och mittfältaren Ian Sirelius, fem mål och sex assist i år, fortsätter också.

– Våren var besvärlig för Ian, men han har utvecklats enormt under senare delen av säsongen, säger tränaren Thomas Lagerlöf till hemsidan.

IFK Luleå är Norrbottens bästa lag och fick också tre fina priser vid distriktets fotbollsgala. Fredrik Waara blev årets tränare, Vladimir Lazarev årets spelare och Ludvig Karlsson årets talang.

---

Lika roligt var det inte för Västerås SK när stans fotbollsallians tog ut årets lag. Där platsade bara anfallaren Emir Smajic från VSK och han lämnade ju klubben för Östersund redan efter vårsäsongen.

ELITETTAN DAMER

Hammarby tar in ikonen Kristin ”Kicki” Bengtsson, 42, i tränarstaben. Hon är en av svensk damfotbolls största med med 157 landskamper och 403 allsvenska matcher på meritlistan. Karriären inleddes i IFK Viksjö och hon har även spelat för Djurgården.

Kicki blir tillsammans med Janne Schönning (från klubbens lovande F 97-lag) assiterande tränare till huvudcoachen Pär Lagerström, som får fortsatt förtroende.

– Det ska bli jättekul att få dela med mig av mina erfarenheter till de yngre spelarna. Jag ska bidra med min erfarenhet, inspiration och glädje, säger Kicki, som fortfarande spelar för Södersnäckorna i trean, till Bajens hemsida.

---

Umeå Södra har förstärkt med finska forwarden Kaisa Ranki, som gjorde 16 mål för FC Honka i högsta ligan i år.

– Kaisa har ett bra skott, säger sportchefen Tom Bergström till klubbens hemsida.

---

Kenneth Folkesson fortsätter som tränare i LB 07 (Malmölaget Limhamn/Bunkeflo).

– För mig är det en fantastisk utmaning att leda tjejerna även i nya elitettan och jag brinner till hundra procent för uppdraget, säger Kenneth till klubbens hemsida.

I Djurgården blir det däremot tränarskifte efter nedflyttningen från allsvenskan. Klubben ska göra en nystart och då lämnar Patrik Eklöf efter två år som huvudtränare.

Sirius har värvat talangerna Nathalie Björn och Filippa Angeldahl från lilla Upplandsklubben Vaksala SK. Duon har tränat med Sirius under hösten och i slutet av den här veckan ska de på landslagsläger för F 96 på Bosön. Där deltar även Eskilstuna Uniteds Rebecca Mellqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista