Fotbollsbloggen

För dåligt betalt – nej inte för Grönvall

Den ene tyckte det var för dåligt betalt – den andre säger sig inte ens ha diskuterat pengar än. Så gick det till när Tony Lundkvist tackade nej och Leif Grönvall sa ja till att träna Värmbols FC i division två nästa år.

– Jag erbjöds samma ersättning som huvudtränare som jag tidigare haft som assisterande. Med den tid det tar och det ansvar det innebär tackade jag nej. Vill berätta öppet som det är, annars blir det bara massa spekulationer, säger Tony.

Han tog över laget i början på hösten när Håkan Lindström hoppade av och Tonys resultat blev lysande. Han har därefter varit förstavalet att bli permanent huvudtränare.

– Jag fick det ekonomiska erbjudandet i fredags och tackade nej i söndags, säger Tony.

---

Efter bara två dagar fick klubbens sportchef Jukka Rautiainen i stället ja av Leif Grönvall, tidigare framgångsrik tränare i Värmbol. Tillsammans med Håkan ”Vargen” Andersson tog Leffe Värmbol från femman till tvåan i ett delat ledarskap, men efter 2008 tackade Grönvall för sig.

– Vi frågade Leffe även när Håkan hoppade av, men då ville han inte. Nu är vi glada att han ställde upp och jag vet vad han går för. Jag var lagledare när Leffe var tränare och han är duktig, säger Rautiainen.

Vad säger du om Tonys nej?

– Det var tråkigt att vi inte kunde komma överens, men så är det ibland.

---

När jag frågar Leffe Grönvall varför han är billigare än Tony Lundkvist säger han så här:

– Jag har inte grottat ner mig i vad Värmbol och Tony pratat om. Men helt ärligt har vi faktiskt inte diskuterat pengar än, det fanns många andra anledningar till att jag sa ja. Fast jag blir säkert en lågbudgettränare.

---

Leffe har rötterna i Oxelösund och var bandy- och fotbollsprofil under många år som spelare. I fotbollen minns jag honom främst som ytterback i Flens IF:s klassiska lag som var ett topplag i landets näst högsta division 1981 och fick stora rubriker i rikspressen. Nu har han hunnit bli 55 år.

– Sir Alex är ju 70, men i min ålder kan det vara sista chansen att få vara tränare på den här nivån, säger Leffe och fortsätter:

– Andra anledningar är att jag saknat tävlingsnerven där matchen är examen varje vecka. Tycker också det blåser positiva vindar i Värmbol med ett nytt sportråd med Jukka i spetsen och en ungdomsverksamhet som blomstrar igen efter några magra år.

– Sen gillar jag förstås fotboll och kanske vill betala tillbaka lite för vad Värmbol gett mig både som spelare och ledare.

---

Fram till årsskiftet kommer Värmbol att satsa helt på fysträning fyra gånger i veckan med Markus Hast och Fredrik Johansson som programsättare och instruktörer. Fotbollsträningen under Grönvalls ledning inleds först 4 januari.

– Det här gick så snabbt att jag har mycket att sätta mig in. Även om det finns lite oro att några ska i väg och studera på andra orter och att det är ont om jobb i Katrineholm tror jag vi ska få ihop en slagkraftig trupp. Lagkaptenen Henrik Larsson och nye målspottaren Vedran Benca har kontrakt och större delen av stommen har vi kvar. Sen ser jag Niklas Norman som ett nyförvärv efter hans långvariga skada i år. En mycket vass anfallare som jag hade i KSK innan han gick till Värmbol, säger Leffe.

---

En ny spelare, Pontus Eriksson från Katrineholms SK är klar för division två-klubben. Provtränar just nu gör Sebastian Hillman, KSK, Robin Villman, Värmbolprodukt som varit i Brage och Falun, samt Simon Casey, som är på väg tillbaka från Malmköping.

---

– Pelle Isgren har väl vissa drömmar om att spela med sina tre bröder i Vingåker, men det tycker jag vore synd i det här läget. Han visade under den strålande hösten att han är väldigt viktig för Värmbol. Vill också säga att Tony och de andra ledarna som tog ansvar när Lindström hoppade av gjorde ett kanonjobb. Själv tyckte jag det var fel då att komma in mitt under säsongen, men nu ska det bli kul, säger Leffe.

Den nygamle Värmbolcoachen ser redan fram mot den första träningsmatchen mot gamle tränarkompisen ”Vargen” Anderssons Nyköpings BIS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".