1 av 2
2 av 2
Robert Arrhenius. Foto: Erik Grönlund
BLOGG

Money, money, money...

Igår skrev jag om det sportsliga kring BM Aragón - idag är det dags att kolla på ekonomibiten.

Ja, det har väl undgått ingen att det råder stor ekonomisk kris i världen. Grekland, Portugal, Italien och Spanien är exempel på länder i EU som dras med stora problem.

---

Detta drabbar givetvis inom alla sektorer i samhället, så även sporten.

---

I fredags skrev den spanska nyhetssajten abc.es:

Klubben BM Aragón är i randen till en konkurs och sammankallar fordringsägarna till ett ackordsförfarande. Fordringsägarna är i första hand Skatteverket, spelarlöner och sociala avgifter (sjukförsäkringar mm). BM Aragón har 1,5 milj euro i skulder. De har drabbats av krisen sedan 11 månader tillbaka. Man har inte fått en del bidrag de skulle ha haft, bl a från Zaragoza kommun…

Trots den rådande krissituationen ska de fortsätta tävla säsongen ut och de kommer inte att missa den europeiska tävlingen som dessutom kommer att innebära sponsorintäkter. Hur det blir nästa säsong återstår att se.

Spelarna är informerade och väl medvetna om situationen. Klubbpresidenten Aguirre berättar att det inte är några höga ”fotbollslöner” det rör sig om, och alla tjänar lika.

---

Detta så sent som i fredags.

---

Det är dock inte första gången som BM Aragón är i ekonomisk trubbel. Man åkte på en riktig smäll i fjol och då fick man släppa en del spelare mitt under säsongen. En som lämnade laget då, under våren 2011, var Robert Arrhenius som numera spelar i IFK Skövde.

Och nu är det alltså kris igen. Eller kanske man kan säga att krisen pågått hela tiden och nu förvärrats.

---

I söndagens upplaga av heraldo.es fanns lite annan info gällande spelarna:

Krisen påverkar spelarna negativt. De fick nämligen veta via media att klubben är nära konkurs. Denna nyhet kommer i ett komplicerat läge i säsongen för laget eftersom de har många matcher som följer på varandra.

---

Knepigt.

---

I dagens E-kuriren berättar Guifs marknadsansvarige Mikael Danielsson om sin oro inför framför allt bortamatchen i Zaragoza nästa vecka. I Europaspelet funkar det nämligen så att hemmalaget fixar med boende och annat småfix för gästerna. Orosmolnen har då handlat om ifall Guif har tak över huvudet när man anländer till Spanien torsdag nästa vecka. Samtidigt som man har själv lagt stora pengar på flygbiljetter utan att vara helt hundra på att det blir match överhuvudtaget.

---

Enligt uppgifter har BM Aragón inte betalat ut oktoberlönen till spelarna.

---

Hur motiverad är man då som spelare? Eller är det här kärleken för sporten kliver in i handlingarna? Hur kul är det att spela när man inte vet hur det blir nästa säsong? Spelar vi i onödan?

---

Många frågor, få svar.

---

Men jag tror nog att Aragóns trumfkort i bedrövelsen är det tuffa spelschemat just nu. Då kanske man inte hinner/orka tänka på eländet och fokuserar fullt på sportbiten?

---

Jag vet inte.

---

Skulle nog själv inte vara så sugen på att jobba ifall lönen uteblev.

---

Skulle du?

---

Källor:

http://ekuriren.se/sport/handboll/1.1615566-guifs-cupmotstandare-dras-med-miljonskulder

http://www.heraldo.es/noticias/deportes/balonmano/balonmano_aragon/2012/11/18/

http://www.abc.es/agencias/noticia.asp?noticia=1295381

---

Stort tack till Victoria Padin på SR International för hjälpen med översättning av de spanska artiklarna.

---

Missade du inlägget om det sportsliga? Läs här

---

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista