Fotbollsbloggen

Uppror i VSK – Liston vill bli ordförande

Det är uppror i Västerås SK – Eskilstuna Citys och Nyköpings BIS seriekonkurrent i norrettan. Medlemmar har krävt ett möte med styrelsen och i dagens VLT förklarar gamle demontränaren Lennart ”Liston” Söderberg att han vill ta över som ordförande i VSK Fotboll.

– Den styrelse som sitter, om det nu finns någon, måste ge upp, dundrar Liston i en intervju med VLT-veteranen Bernt Jangendahl.

Liston tog VSK till allsvenskan två gånger. Det var också nära att han lyckades med IFK Eskilstuna 1981, men det skilde ett ribbskott i kvalet mot Kalmar FF.

Sen han slutade som tränare – hårt kritiserad för ett rasistiskt utspel mot en färgad spelare – jobbade han under flera år som marknadsförare i VSK. Därefter har det varit tyst länge om den i dag 71-årige Curt Lennart Söderberg. Ända till nu när han gör ett utspel i VLT i gammal känd stil.

– Det får inte fortsätta så här i VSK. Något måste göras och det snabbt. Snart kan det vara försent om det skulle leda till konkurs. En sportslig fortsättning pekar ned mot division två, säger Liston.

Liston är beredd att ställa upp som ordförande för VSK-fotbollen. Att leda en styrelse med fem handplockade personer. De ska skriva kontrakt på att sitta i fem år och inte hoppa av om det blir motgångar.

– Det handlar om mycket kompetenta människor. Åtminstone en med strategiskt ekonomiskt kunnande, säger Liston.
Han säger att han under senare tid tillfrågats av många VSK-are om att ställa upp.

– Detta är inget självändamål. Jag har varit grönvit sedan 1976 och vill absolut inte se VSK-fotbollen sjunka ihop. Jag gör det här för hela klubben.
Det bör påpekas att någon tränarroll är det absolut inte fråga om, säger Liston.

I ett upprop krävde 128 medlemmar att få ett extrainsatt möte med VSK-styrelsen. Det var undertecknat bland andra av två tidigare ordförande i klubben, Anders Carlsson (före detta agent som nu driver ett företag i den branschen) och Esbjörn Larsson, tränaren Kalle Granath (med ett förflutet i IFK Eskilstuna som spelare under Listons andra sejour i klubben, 1998) och så Liston själv.

10 december blir det också en träff med styrelsen och medlemmarna. Nuvarande bossen Peter Brandt ställer sig dock frågande till motiven:

– Det känns diffust, säger han till VLT.

Det medlemmarna vill ha svar om är VSK-styrelsens ekonomiska och organisatoriska förmåga, styrelsens sportsliga ambitioner och samarbetet med VIK Fotboll. Kravet kom efter att Grönvitt offentliggjort att klubbens akademi ska fungera under samarbetsklubben VIK.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".