Christer Johansson, statistikguru. Foto: Jarmo Mänty, Sveriges Radio
BLOGG

Dags att nörda ner sig i statistik

Idag dök det upp finbesök på redaktionen. Christer Johansson, Eskilstunas statistikfantom nr 1, kom med en nådig lunta fullspäckad med all information om Guifs insatser i Europacuperna. Så nu kör jag en liten sammanfattning. Vi kan kalla detta för statistiknördarnas julafton!

Kan väl börja direkt att dementera det som utropades i Sporthallen i lördags (att 1840 åskådare var nytt rekord för Guif i Europaspelet). Det stämmer nämligen inte. Minnet är så kort. I våras när Rhein-Neckar Löwen var på besök var publiksiffran 1912.

---

Nu på lördag spelar Guif sin 32:a match i Europacupsammanhang. Spanska BM Aragón är den sextonde motståndaren man har haft genom åren. De femton tidigare lagen man mött har, hör och häpna, kommit från just femton länder. Det är alltså först nu som man möter ett lag från ett land där man tidigare varit och spelat tävlingsmatch. 2010 mötte man spanska San Antonio och fick storstryk med sammanlagt 72-48.

---

Hur har det då gått för Guif tidigare?

---

I de tidigare 15 dubbelmöten man spelat har Guif vunnit den första matchen sju gånger och förlorat 8.

---

Om vi tar de förlorade matcherna som en parentes, så har man lyckats vända till vinst i två av åtta fall:

1. Mot österrikiska Pfadi Winterthur för ganska så exakt ett år sedan. Förlust först borta med 35-27 för att sedan vinna hemma i Sporthallen med 26-17. Guif vidare på målskillnaden 53-52.

2. Mot Kristianstad i förra omgången. Förlust nere i Skåne med 24-22 följdes upp av seger på hemmaplan med 26-23.

---

Det var de goda exemplen efter inledande förluster.

---

Men nu vann ju Guif första matchen mot BM Aragón. Vad säger statistiken?

---

Guif har alltså vunnit sju "förstamatcher" tidigare. Räknar alltså inte med senaste matchen nu. Av dessa är det bara en gång som Guif INTE gått vidare. Detta skedde 1995 när man mötte portugisiska OS Belenenses. Vinst hemma med 31-28 och förlust med 30-27 borta. Guif fick alltså smaka på den bittra bortamålsfaktorn när sammanlagda resultatet var 58-58!

---

Efter den bedrövelsen har Guif klarat sig vidare återstående sex gånger man vunnit match 1!

---

Och om vi räknar då samman allt detta säger historien att i tolv fall av femton har det lag som vunnit match 1 gått vidare!

---

80%

---

Så statistiskt sett är det stor sannolikhet för att Guif fixar biffen och går till gruppspelet.

---

Men vem litar på statistik?

---

Det är ju på planen det avgörs...

--- 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista