HANDBOLLSBLOGGEN

Hur länge kan en tränare vara kvar?

Det är ju nästan varje dag man får läsa om tränare som får sparken inom idrotten. Men sen finns ju några långkörare som bara mal på, år efter år. Men var går gränsen?

NHL-laget Buffalo Sabres sparkade tränaren Lindy Ruff igår. Ruff hade lotsat laget sedan 1997 och var den som haft sitt jobb längst i NHL. Sedan Ruff anställdes har 170 tränarbyten gjorts i ligan.

---

En annan sport och en annan långkörare är ju Manchester Uniteds Sir Alex Ferguson som suttit på sin post sedan 1986.

---

Då tar vi handbollens exempel. I skrivande stund är Guifs Kristján Andrésson den tränare som haft ansvar längst tid av herrlagen i Elitserien. Andrésson tog över Guif inför säsongen 2007/08 och är således inne på sin sjätte säsong.

Läste i dagens svd att Christina Björk (ordf i styrelsen för Dansens hus) uttalat sig så här angående ledarbyte:

”Vi tycker att sex år är en lagom lång tid för en ledare att hinna pröva sina visioner.”

---

Så en fråga som jag funderar på är hur länge en tränare kan vara kvar i ett lag?

---

Bra fråga, Jarmo. Hur tänker du kring det då?

---

Jo, så här: så länge Guif är en klubb som funkar som en språngbräda vidare i karriären för unga spelare kan jag tänka mig att Kristján kan sitta kvar hur länge som helst. Han har sällan skådad talang att utveckla unga spelare framåt. Och inte bara det. Han har ju visat sig vara en taktiker av stora mått när det gäller att matcha laget och att hitta på lösningar på uppkomna problem.

Men, vad händer om Guif blir, som man själv uttalat sig, en storklubb i Skandinavien? När färdiga klasspelare kommer till klubben, riktiga stjärnor, hur länge kan Kristján behålla sitt jobb då med höjda krav på framgång och allt som det innebär att vara ett storlag?

Och förstås. Sen ska vi ju faktiskt inte glömma bort att sedan finalen 2009 har det i Guif snackats om SM-guld som målsättning inför varje säsong. Hur många chanser får man på sig? Hade Kristján suttit kvar som tränare om sporten varit hockey istället för handboll? Knappast va?

---

Men det är ju därför man älskar handboll. Tränarna får chansen på riktigt.

---

Sen finns ju givetvis exempel på tränare som fått vara kvar för länge. Tänker främst på Bengt Johansson som satt kvar några år för länge som coach för herrlandslaget. Enligt mig och de flesta jag snackar handboll med.

---

Nu är det givetvis inte så att jag är ute efter att Guif helt plötsligt ska byta tränare. Men, om Guif skulle gå efter linjen som Christina Björk har vore det här sista våren med Kristján Andrésson vid rodret.

---

Det är förresten inte bara Kristján Andrésson som varit i laget sedan 2007. Andretränaren Janne Ekman och fem spelare har hängt med hela resan: Mattias Zachrisson, Mathias Tholin, Robin Andersson, Richard Blank och Haukur Andrésson.

---

En sluttanke. Kan Kristján Andrésson bli handbollens svar på Sir Alex Ferguson?

---