HANDBOLLSBLOGGEN

Drömmar och mardrömmar

Mysig frukoststund. Nybryggd kaffe. Morgonblaskan fortfarande så där härligt obläddrad. Vilken dröm. Och så fredag till råga på allt. Drömmen blir oftast en mardröm när man bläddrat sig fram till insändarsidan...

Men först tänkte jag berätta om en annan dröm. En liten sådan som jag haft rätt så länge. Och just en sån som slog in i helgen. Att få skriva några rader till ett matchprogram!

Fick frågan för nån vecka sedan och tackade ja så fort jag fått ok från chefen här på radion. Första hemmamatchen i EHF-cupens gruppspel. Den största framgången i Guifs historia. Således en ärorik uppgift för en handbollsbloggare! Så här blev texten:

"Grattis!

Du som läser det här förstår storheten med deltagande i EHF-cupen. Jag väljer att inte vända mig först och främst till dig, utan din kompis som valde att inte dyka upp här i Sporthallen idag. Ha tålamod och ta gärna med matchprogrammet till din vän.

Varför är vi så rädda för det som är främmande? Jag tar ett exempel med mat, visst är det motvilligt och med misstänksamt som de flesta av oss smakar på en ny maträtt? Allt som oftast blir reaktionen ”det var väl inte så tokigt” när man väl smakat en bit av den okända och på förhand farliga falukorven. Samma mekanismer finns hos handbollspubliken. En ny spelare tas emot försiktigt och den får några matcher på sig innan man bestämmer sig för bu eller bä. Undantaget Luka Sokolic mottagande förra veckan. Stående ovationer för ett nyförvärv i Eskilstuna har jag nog aldrig upplevt. Kanske när Pava kom tillbaka, men honom kände vi ju till redan.

Och det här med Europacupen. Guif brukar få spela inför halvtomma läktare hemma i Sporthallen. Brukar höra att man väljer att inte gå på europamatcher för att man inte känner till motståndet. Däremot svämmar hallarna i Tyskland och andra länder över. Även när ett okänt lag som Guif från lilla Eskilstuna står för motståndet. Hur står det till med handbollsintresset här hemma egentligen?

Jag har haft förmånen att få följa Guif på nära håll de senaste åren. Känslan som killarna i laget utstrålar när ett utländskt storlag står för motståndet är maffig. Som nere i Zaragoza i början av december. Jag var mer nervös för direktsändningen i P4 Sörmland än Guifarna för den avgörande matchen. Och då har jag ändå jobbat på Sveriges Radio sedan långt innan några av spelarna i dagens lag började i bollskolan.

Visst är det kul när Aranäs kommer på besök men jag uppskattar mer när ett lag som Cimos Koper står för motståndet. Kul att du är här idag och vågar testa nåt nytt!"

---

Kul när drömmar förverkligas.

---

Åter till morgonkaffet. Bläddrar fram till insändarsidan och ser direkt att "huvudinsändaren" handlar om Guif. Jag läser igenom texten och tänker:

  1. Har den här snubben läst min text i matchprogrammet?
  2. Är det en motreaktion? 
  3. *censurerat* (finska svärord)

Jag citerar (länk till hela insändaren hittar du längst ner):

"Guif bör satsa enbart på Elitserien

Först ett stort tack till Guif för en spännande och fartfylld match mot ett slovenskt lag som tyvärr vann med uddamålet. Att de båda domarna från Ungern knappast skulle platsa i den svenska Elitserien bidrog i viss mån till att Guif förlorade matchen.

Inramningen var fantastisk där vi aktiva­ i Röda Havet var i högform. Tyvärr var det endast drygt 1 200 på läktarna. Vad är det som gör att Eskilstunaborna inte vill följa Eskilstunas bästa varumärke­ Guif när laget spelar europeiska cupmatcher? Jag har inget bra svar på frågan men det är tydligt att Eskilstunaborn­a trivs bäst när Guif möter andra elitserie­lag.

Jag har själv funderat mycket kring spel i olika Europacuper. Spelschemat är oerhört tight för Guif liksom andra lag i Elitserien som valt att delta i cupspe. Det ökar naturligtvis skaderisken. Man behöver inte vara läkare för att förstå att den mänskliga kroppen behöver tid för att återhämta sig.

Skadelistan hos Guif börjar bli väldigt lång. I matchen i lördags slog Haukur Andrésso­n upp sin gamla skada i hälen. Tillsammans med Mattias Zackrisson, Daniel­ Pettersson, och långtidsskadade­ Robin Andersson saknar nu Guif fyra av sina bästa spelare. Därmed försämras möjlighet att få spela en ny SM-final i Göte­borg i maj.

Att skaderisken ökar när en sliten kropp belastas vet alla men uppenbarligen inte ledningen i Guif. Supportrarna bryr sig inte mycket om cupmatcherna. Man prioriterar elitseriematcherna. Ett SM-guld smäller betydligt högre än eventuell seger i en Europacup.

Ett skäl som brukar nämnas är att spelar­na måste få erfarenhet av internationellt spel för att göra dem bättre. Det är snarare tvärtom eftersom det kraftig­a matchandet bidrar till den långa skade­listan. Att spela match inför en halvsatt sporthall i en Europacup är dessutom synnerligen dålig ekonomi samtidigt som bortamatcherna dränerar ekonomin ytterligare.

Så mitt råd är: Lägg ner Europacup­spelet och satsa på Elitserien så att Guif kan få ett efterlängtat SM-guld.

Hans Bergström
Medlem i Röda Havets supporterförening"

---

Inte bara medlem. Enligt Röda Havets hemsida är han ledamot i styrelsen. Men i och med att han skriver under med "Medlem" kan man anta att detta inte är Röda Havets officiella åsikt.

---

Det är såna här dagar jag känner att det inte är värt att lägga min tid på handboll här i Eskilstuna. När till och med supporterföreningens styrelsemedlem vill motverka Guifs vision om att bli ett Nordiskt storlag.

---

Jag tror så här. Så fort Guif tar SM-guld kommer ett stort gäng i Eskilstuna att sucka av lättnad för att sedan lägga sig ner och dö. Mission accomplished liksom. Dom här människorna är inte intresserade av handboll. Dom vill bara inte vara losers. Men som jag ser det, kommer de alltid att vara det.

---

Förlorare.

---

http://ekuriren.se/ledareasikter/insandare/1.1700333-guif-bor-satsa-enbart-pa-elitserien

---

Men till dig som inte tillhör den skaran önskar jag en riktigt trevlig helg :)

---