Fotbollsbloggen

Strålande cupgenrep av Bissarna – IFK vann med 7-0

På söndag tar Nyköpings BIS emot Kalmar FF i Svenska cupens gruppspel. Genrepet för Bissarna gick strålande – 2-0-seger borta mot seriekollegan Vasalund. I helgens träningsmatcher noterar vi också kryss för Värmbol, en 7-0-seger för IFK Eskilstuna, men bara 1-0 för Eskilstuna Södra mot BK Sport.

– En väldigt bra match, den klart bästa i år, säger Bissarnas tränare Håkan ”Vargen” Andersson.

Vasalund, som tillhörde toppen i norrettan i fjol och besegrade Hammarby i årets första träningsmatch, startade i högt tempo. Bissarna blev ordentligt tillbakatryckta.

– Men vi låg rätt i positionerna och jobbade oss in i matchen, säger Vargen.

Efter en halvtimme satte nyförvärvet Ryan Gracia 0-1 på ett välplacerat skott efter hörnretur. Strax efter blev Calle Svensson neddragen och lagkaptenen Magnus Karlsson placerade straffen till 0-2.

– I andra gick Vasalund upp och pressade oss högt, men vi klarade av att spela oss ur situationerna. Sen var vi närmare ett tredje mål än Vasalund en reducering.

Dago Funes hade två jättelägen att öka på ledningen. Först rundade han målvakten, men sköt i ribban och i friläge blev Dagos chipp lite för dålig.

Pierre Jakobsson är lårskadad och kommer troligen att missa alla tre cupmatcherna i gruppspelet. Ersättare som högerback verkar bli nyförvärvet från Malmköping, Lennart Johansson.

– Lennart har fysiken och huvet och jag tror stenhårt på honom. Alla gillar Lennart, vi kan inte göra annat, säger Vargen om killen som han handplockat från fyran.

Bissarna startade så här: Anton Fagerström – Lennart Johansson, Magnus Karlsson, Per Pettersson, Enis Ahmetovic – Oscar Karlsson, Ethan Gage, Paul Torres, Ryan Gracia – Dago Funes, Calle Svensson.

Fjolårets succéspelare på ena mittfältskanten, Alexander Jansson, är alltså utanför laget just nu. Han spelade sista 25 i går.

– Alex var sjuk några veckor och är ingen startspelare just nu. Samtidigt visar det ju vilken konkurrens vi har om platserna, säger Vargen.

Vad är du mest nöjd med från genrepet?

– Försvarsspelet. Vi är ju ett offensivt lag, men när vi ska möta Kalmar FF och IFK Göteborg blir försvarsspelet viktigast.

Var ”Nanne” (Kalmartränaren Bergstrand) och tittade på er?

– Nej, inte vad jag kunde se. Men Göteborg hade tydligen en man där för att scouta oss.

Vargen hoppas att gårdagens seger ska skruva upp temperaturen ytterligare inför Kalmars besök på Rosvalla på söndag. Runt tusen åskådare ska få plats runt konstgräsplanen vid sidan av huvudarenan.

---

Värmbol inledde precis som mot Bissarna förra helgen lite trevande mot seriekollegan Assyriska Norrköping. Gästerna tog ledningen efter dryga 20 minuter, men Värmbol kom tillbaka.

– Vi skapade en hel del under andra halvan av första halvlek och pausresulatet 0-1 kändes därför lite missvisande, skriver Värmbols tränare Leif Grönvall på klubbens hemsida.

En kvart in på andra halvlek kvitterade Henrik Larsson med ett lobbskott via ribban. Mycket rättvist och Värmbol borde ha vunnit efter en klar dominans både i spel och chanser i andra halvlek.

– Vi rättade till en del saker efter första och gjorde en godkänd match. Fysiskt klarade vi oss bra och det är ju positivt att vi skapade så mycket, skriver Grönvall och fortsätter:  

– Redan nu kan jag känna att när alla är friska och hela blir det stenhårt om platserna i startelvan. Noterbart är att Matthias Karjalainen, född 97, fick göra sin A-lagsdebut. Han fick 20 minuter och gjorde inte bort sig. Tvärtom tog han för sig bra och visade att han på sikt blir en A-lagsspelare. 

Nästa helg väntar en träningsturnering i Eskilstuna för Värmbol med matcher mot Järna och Bethnahrin.

---

IFK Eskilstuna visar stor målaptit. Efter 4-4 mot Nyköpings BIS i premiären för tre veckor sen skåpade IFK ut division tre-kollegan Järna med 7-0 på Tunavallen.

– Vi har en offensiv spelidé och det är ju alltid kul när det blir utdelning, säger IFK-tränaren Kjell Pettersson.

Sen IFK gjort 2-0 och 3-0 i början på andra halvlek gick luften ur gästerna totalt. IFK kunde spela ut och visa att laget har många målgörare.

Målen mot Järna fördelades på Linus Wallinder 2, Milad Darchini 2, Ludde Wallinder, Jens Olsson och Jesper Lundqvist.

Kommande lördag tar IFK emot anrika BK Derby från Linköping. En match som kommer att spelas på Torsharg i Torshälla då Tunavallen är upptagen av en träningsturnering i Sörmlands Fotbollförbunds regi.

---

Ett tröttkört Eskilstuna Södra FF fick nöja sig med en 1-0-seger mot BK Sport på Tunavallen. Michael Larsson gjorde målet på straff i första halvlek sen han själv blivit fälld.

– Vi har haft en mycket tung träningsvecka och spelade även en improviserad träningsmatch mot Citys juniorer (2-1) i torsdags, säger Södratränaren Johan Hansson.

Andreas Lindskog gjorde comeback i Södradressen, men den som imponerade mest var spelskicklige Oliver Mäntykorpi i offensiven.

På fredag gästas Södra av Malmköping.

---

Till sist: Undrar du varför du inte fick läsa om träningsmatcherna redan i går i bloggen berodde det på min internetleverantör. Tele 2 stängde av tidigare än de skulle i den lägenhet där jag håller på och flyttar ut. Men en kille på företaget gjorde ett bra jobb i går och öppnade bredbandet igen, så förhoppningsvis ska det nu kunna bloggas resten av veckan. Dock kanske i lite lägre takt på grund av flytten.